Documentation

Lasso | Publication 'Kunstenaars en de klas - focus Brussel'

Cet article n'est pas disponible en français

[Cet article - appartenant à nos archives - n'est disponible qu'en néerlandais.]


Op vrijdag 26 februari 2016 stelde Lasso, het Brussels Netwerk voor Cultuurparticipatie en Kunsteducatie, haar nieuwste publicatie voor in het ABC-huis (Art Basics for Children) in Schaarbeek. De inspiratiegids ‘Kunstenaars en de klas – focus Brussel’ biedt een concrete roadmap aan al wie zijn schouders wil zetten onder een artistiek project in of met een klas. In een mix van interviews, citaten, overzichten en concrete tips en tricks laten we verschillende thema's aan bod komen: de effecten van een artistiek project op de leerlingen en leerkrachten, de gedragenheid van een artistiek project binnen de school, drempels, valkuilen, en succesfactoren, … Je vindt er suggesties om een goede samenwerking tot stand te brengen, over hoe de juiste partner te vinden en welke ondersteunende organisaties of diensten er zijn. De inspiratiegids sluit af met concrete tips en tricks over de verschillende fasen van een samenwerking en een overzicht van financiële hulplijnen. 

Voor de vormgeving ging Lasso in zee met illustrator Emma Thyssen, die eerder werkte voor VRT en Studio Brussel en onlangs haar eigen prentenboek ‘Kabouter Korsakov’ publiceerde. Zij zorgde voor sprekende beelden en een pittige look.

De voorstelling van deze publicatie vond plaats tijdens een inspiratiedag in het ABC-huis. Deze dag werd geopend door Gerhard Jäger (ABC) die dieper inging op de meerwaarde van artistieke projecten in een schoolse context. Een thema dat verder uitgediept werd tijdens het panelgesprek met een aantal experten uit de Brusselse artistieke sector en het onderwijs. Daarnaast konden de deelnemers proeven van de manier van werken van enkele kunstenaars van MUS-E, ABC en het ‘Next Generation, please’-project van BOZAR tijdens de actieve sessies. Lasso zal de komende maanden de inspiratiegids verder verspreiden. Op de website vind je een aanvraagformulier om de inspiratiegids te bestellen. Daarnaast vind je daar ook de uitgebreide praktijkverhalen waarnaar verwezen wordt in de inspiratiegids waaronder Move It, Brussel aan Zee, Art@School en de samenwerking tussen KFDA & Vier Winden Basisschool. Meer info >>> www.lasso.be/inspiratiegids 

Secteur artistique & culturel