Documentation

Kunstenaarshuis T.B.C. geopend in Schaarbeek

Cet article n'est pas disponible en français

[Cet article - appartenant à nos archives - n'est disponible qu'en néerlandais.]


In de Gallaitstraat in Schaarbeek, vlak naast de Kriekelaar, heeft Collegelid Pascal Smet (sp.a) het nieuwe huis voor kunstenaars, T.B.C. geopend.  De renovatie van het huis kost bijna 900.000€.  250.000 € is betaald door Europa. 

T.B.C. is niet zomaar een huis. Een lokale kunstenaar wordt gedurende 6 maanden de baas van het huis. In die tijd werkt hij, hij denkt na over z'n werk en over hoe hij het wil overbrengen naar het publiek. Hij kan daarbij internationale artiesten en organisaties uitnodigen. Het dakappartement van T.B.C. doet dan dienst als tijdelijke verblijfplaats van de internationale kunstenaar.  Pascal Smet: “Dit is een vrij uniek concept, dat vooral bedoeld is voor opkomend talent.” Naast het dakappartement bestaat het huis in de Gallaitstraat uit 4 ateliers en 2 presentatieruimtes. 

Aanvankelijk was het de bedoeling om van het gebouw in de Gallaitstraat een jeugdcentrum te maken. Pascal Smet: “Ik vond de ruimte geschikter voor culturele projecten. Wat niet wegneemt dat we de jeugd in de kou laten staan. In tegendeel: in de kelderverdieping van het T.B.C-huis zit de KAJ. Wij vinden het belangrijk dat er interactie is met jongeren.” Zo kunnen de kunstenaars van T.B.C. samen met de Kriekelaar workshops organiseren voor kinderen.  “Een grote openheid en bredere samenwerking beschouwen wij als een essentiële verrijking van onze educatieve én van onze artistieke werking”, klinkt het bij NADINE, de vzw die het initiatief nam voor T.B.C. 

T.B.C. staat niet specifiek voor 1 afkorting, het is aan de bezoekers, de artiesten en iedereen die dat wil om er een naam bij te bedenken: “Omdat we telkens een artiest 6 maanden het huis in handen geven, is de naam van ondergeschikt belang”, zeggen ze bij NADINE. Als kleine speler in de kunstwereld biedt NADINE steun aan jonge artiesten met risicovolle projecten. Ze is complementair aan grotere huizen en biedt artiesten een plek om te experimenteren in een aangepaste professionele context en  zonder productiedwang. Bij NADINE staan de noden van de kunstenaar centraal, waardoor de organisatie haar werking continu bevraagt en aanpast. Zo kan NADINE op korte termijn oplossingen aanreiken die ergens anders (nog) niet voorhanden zijn. Bovendien krijgen artiesten inspraak in de inhoudelijke werking en in de vorm van de werkplaats. 

Op dit moment zijn 4 artiesten actief in het T.B.C.-huis. De Duitser David Helbich woont sinds 2002 in Brussel. Helbich is muzikant, conceptueel- en performance kunstenaar. Hij is de eerste artiest die het T.B.C-huis in handen krijgt en hij heeft er de naam HOTELBich aan gegeven. Helbich heeft 3 andere kunstenaars uitgenodigd, zo maakt kunstenares, Crap(eye) een kleine installatie in het voorhuis. Een andere artiest, performer Jerôme Porsperger heeft klassieke muziek in het concept verwerkt. Verder stelt Boris Baltschun tentoon in het TBC-huis. Baltschun woont en werkt in Duitsland als improvisator, componist en geluidskunstenaar.  Hij woont voorlopig in het dakappartement van T.B.C. Op de website http://hotelbich.blogspot.com kan u zien wat er allemaal al gebeurd is in T.B.C. sinds Helbich er (tijdelijk) de baas is. 

Voor meer info: 
Kabinet van Minister Pascal Smet, Mieke Van Dessel: 02 /517 12 30 
NADINE, Oscar Miller: oscar@nadine.be of 02/513 41 04Lees ook het verslag van FMBrussel: Eerste kunstenaarhuis geopend in Schaarbeek (3 november 2008)

Printvriendelijke versie