WIELS | Een tentoonstelling over de afwezigheid van een museum voor hedendaagse kunst in Brussel

In het kader van haar tiende verjaardag organiseert WIELS, het centrum voor hedendaagse kunst, de tentoonstelling "Het afwezige museum". Deze tentoonstelling bevraagt de rol van musea vandaag de dag en de afwezigheid van een museum voor hedendaagse kunst in onze hoofdstad. 

"Dans cette exposition spéculative, des œuvres existantes et des nouvelles productions d'artistes contemporains s'avancent sur les questions qu'un musée devrait soumettre à l'attention du public, sur les lacunes dans les collections muséales, sur les histoires alternatives qui devraient être racontées, ou sur les identités qui mériteraient d'être représentées." (rtbf.be)

De tentoonstelling (20/04/17 > 13/08/17), die de basis vormt voor verschillende artistieke interventies tijdens het Kunstenfestivaldesarts, vindt niet enkel plaats in het WIELS maar ook in twee naburige gebouwen, het BRASS en de Métropole. De drie gebouwen vormen samen het historische erfgoed van de oude Wielemans Brouwerij. 

De tentoonstelling werd opgezet rond twee complementaire benaderingen

"Op de tweede verdieping van het kunstencentrum wordt er gekeken naar de kunsthistorische en sociale context van Brussel en België. De nadruk ligt daar op de afwezigheden binnenin museale collecties in ons land in tegenstelling tot de aanwezigheid van bepaalde problemen in het publieke debat. Deze sectie krijgt de titel "Het afwezige (Museum)".
De andere ruimtes van de expo vallen onder de titel "Het (afwezige) museum" en vormen een suggestie voor het kunsthistorisch programma dat een toekomstig museum voor hedendaagse kunst van Brussel kan definiëren." (bruzz.be)Sources:

Citroën Artistieke & culturele sector Stadsontwikkeling

Toon enkel RAB / BKO
Persbericht

Stad Brussel | Een nieuwe website voor het Street Art Parcours

Voortaan vindt u het Street Art Parcours van de Stad Brussel online op parcoursstreetart.brussels. Deze nieuwe website verzamelt een honderdtal kunstwerken rond spontane stedelijke kunst of gerealiseerd in samenwerking met het initatief. De website biedt de mogelijkheid om Street art-wandelingen uit te stippelen en te informeren over de nieuwste realisaties inzake stedelijke kunst ophet gemeentelijke grondgebied. 
Artistieke & culturele sector
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard maakt gebruik van de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz in aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur
Nieuws
Nieuws

Bronks & Montagne Magique organiseren samen "Ménage à deux"

Op 11 en 12 november 2017 bundelden twee Brusselse jeugdtheaters de krachten: gedurende het mini-festival 'Ménage à deux' presenteerden Bronks en Montagne Magique een gemeenschappelijke programmatie. Hoewel ze in het verleden al hadden samengewerkt, kozen ze deze keer voor de complete synergie op vlak van programmatie, promotie, personeelsbeheer, ... Ook taal werd uitgewisseld; de Franstalige voorstellingen werden vertoond in het Nederlandstalige Bronks, en omgekeerd. 
Samenwerking