VUB en ULB lanceren konekt.brussels

Vanaf het academiejaar 2017-2018 lanceren de VUB en ULB een nieuw concept: konekt.brussels. Voor beide universiteiten een thuismatch op verplaatsing: de studenten trekken voor hun colleges het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in.

De studenten krijgen les in bedrijven, cultuurhuizen, overheidsinstellingen, ziekenhuizen, rechtbanken, sportclubs, musea, ocmw's, internationale instellingen en gevangenissen. Daar genieten ze ook onderwijs van mensen binnen deze organisaties, over dingen waar ze later zelf mee te maken krijgen.

Via konekt.brussels willen de VUB en ULB studenten verbinden met het werkveld en de complexe maar boeiende realiteit van een internationale stad. Ze bewandelen daarbij meerdere pistes:

  • BRUSSELS CITY CAMPUS: studeren in de stad, studeren mét de stad op bekende en minder bekende plekken.
  • ART&SCIENCE: kunst en wetenschap ontstaan beide vanuit reflectie op de samenleving. Dat gegeven verdiepen ze, samen met culturele instellingen.
  • POP-UP UNIVERSITY WEEK: de week voor de lentevakantie ontdekken en bezetten alle opleidingen de stad en trekken massaal off campus.


Met konekt.brussels zetten VUB en ULB de diversiteit en pluraliteit van Brussel in de verf. We bouwen bruggen over disciplines, sectoren, gemeenschappen en culturen heen.

De toekomst is aan steden. Ze begint er ook. Als universiteit in de hoofdstad van Europa engageren de ULB en VUB zich om die toekomst mee vorm te geven. De studenten, docenten en onderzoekers zetten hun expertise in om Brussel sterker te maken door antwoorden te bieden op grootstedelijke, maatschappelijke uitdagingen.

konekt.brussels draait om duurzaam samenwerken in de stad. Met toekomstgerichte ondernemers, bevlogen mensen uit het middenveld, de culturele sector en de overheid. Samen vormen ze de studenten tot ambassadeurs van Brussel, kritische burgers en de maatschappelijke leiders van de toekomst.

www.konekt.brussels


Samenwerking Stadsontwikkeling

Toon enkel RAB / BKO
Revue de presse

Grensoverschrijdend gedrag: de culturele sector (NL en FR) reageert

Sinds de getuigenissen over Weinstein in Hollywood, de Bart De Pauw-affaire en de #MeToo-hashtag, kwam in België een groot debat op gang over grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Tijdens een parlementaire commissie rond dit thema, zei Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) dat er zeer veel verzwegen wordt en er een doofpotmentaliteit heerst. Minister Sven Gatz denkt na over een apart meldpunt voor de culturele sector. 
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Persbericht

Stad Brussel | Een nieuwe website voor het Street Art Parcours

Voortaan vindt u het Street Art Parcours van de Stad Brussel online op parcoursstreetart.brussels. Deze nieuwe website verzamelt een honderdtal kunstwerken rond spontane stedelijke kunst of gerealiseerd in samenwerking met het initatief. De website biedt de mogelijkheid om Street art-wandelingen uit te stippelen en te informeren over de nieuwste realisaties inzake stedelijke kunst op het gemeentelijke grondgebied. 
Artistieke & culturele sector
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard gebruikt de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz in aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur