visit.brussels | Persbericht: Hedendaagse kunst overspoelt Brussel in april

“Is Brussels the new Berlin?” De kenners zijn er nog niet helemaal uit, maar dit staat wel als een paal boven water: Brussel is uitgegroeid tot een kruispunt voor de hedendaagse kunst. En in april krijgen kunstliefhebbers de kans om uitgebreid van die artistieke rijkdom te genieten!


PERSBERICHT 08/03/17

“Is Brussels the new Berlin?” De kenners zijn er nog niet helemaal uit, maar dit staat wel als een paal boven water: Brussel is uitgegroeid tot een kruispunt voor de hedendaagse kunst. En in april krijgen kunstliefhebbers de kans om uitgebreid van die artistieke rijkdom te genieten!

Verschillende beurzen doen Brussel dit jaar aan. Naast de twee grootste - de 35ste editie van Art Brussels en de New Yorkse Independent, voor de tweede keer in Brussel - ook nog drie andere, alternatieve beurzen: YIA Art Fair, POPPOSITIONS en OFF COURSE Young Contemporary Art

Parallel daarmee versterken talrijke tentoonstellingen en evenementen de aanwezigheid van hedendaagse kunst in Brussel. Zo viert het centrum voor hedendaagse kunst WIELS zijn tienjarig bestaan met een grootschalige tentoonstelling annex festival, die ook de twee gebouwen naast het centrum inpalmt, historisch patrimonium van de oude Wielemansbrouwerij.  De tentoonstelling kreeg de naam “Het afwezige museum - Blauwdruk voor een museum voor hedendaagse kunst voor de Europese hoofdstad” mee en zal plaatsvinden van 20 april tot 13 augustus 2017. In samenwerking met Kunstenfestivaldesarts worden er ook allerlei voorstellingen en animatie geprogrammeerd.

De nieuwe versie van de BelgianArtPrize zal officieel uitgereikt worden op 19 april in Bozar. Objectief daarvan is om kunstenaars die representatief zijn voor de sector te onderscheiden en hun zichtbaarheid in de internationale kunstwereld te vergroten. Daarvoor is een tentoonstelling voorzien van 17 maart tot 28 mei 2017 in Bozar. De laureaten van de prijs Marcel Duchamp 2016 zullen in Hangar H18 tentoongesteld worden.

Ook MIMA, de Centrale For Contemporary Art, CAB, ADAM, de Vanhaerents Art Collection, de Loge, het Museum van Elsene, de Botanique en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België nemen de handschoen op, net als de Villa Empain met een tentoonstelling rond het thema “Mondialité” met als curatoren Hans Ulrich Obrist en Asad Raza.

Voor de bezoekers voorziet visit.brussels van 20 tot 23 april een gratis minibusverbinding tussen de belangrijkste beurzen en tentoonstellingen.

Meer bijzonderheden over de beurzen, nieuwe publicaties en de minibusdienst volgen nog.

Meer informatie en een overzicht van de activiteiten op: www.visit.brussels/contemporaryart


Contacten visit.brussels:

Pers: Noémie Wibail, coordinatrice de support presse - +32 490 49 43 84  n.wibail@visit.brussels 

Hedendaagse kunst: Olivia Battard :  +32 (0) 2 549 55 00 - o.battard@visit.brussels

Artistieke & culturele sector Toerisme

Toon enkel RAB / BKO
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard maakt gebruik van de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz en aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdsetedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaamse Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur
Nieuws
Nieuws

Bronks & Montagne Magique organiseren samen "Ménage à deux"

Op 11 en 12 november 2017 bundelden twee Brusselse jeugdtheaters de krachten: gedurende het mini-festival 'Ménage à deux' presenteerden Bronks en Montagne Magique een gemeenschappelijke programmatie. Hoewel ze in het verleden al hadden samengewerkt, kozen ze deze keer voor de complete synergie op vlak van programmatie, promotie, personeelsbeheer, ... Ook taal werd uitgewisseld; de Franstalige voorstellingen werden vertoond in het Nederlandstalige Bronks, en omgekeerd. 
Samenwerking
Revue de presse

Nieuwe informatie over de cultuurpool Citroën

Het toekomstige museum voor moderne kunst van Brussel in de voormalige Citroëngarage aan het Ijzerplein heeft nu een naam: Kanal. Yves Golstein, verantwoordelijk van het project, wilt een instelling geworteld in de stad en de wijk. Naar eigen zeggen, wordt Kanal zeker geen bijkantoor-museum van de Centre Pompidou. Deze nieuwe naam wil een reflectie zijn van de Brusselse realiteit (door de mengeling van Nederlands en Frans) en refereert daarnaast ook naar de buurt waarin het museum zich zal vestigen. 
Culturele infrastructuur
Nieuws

Opening 'Het huis van Herman Teirlinck'

Precies 50 jaar na het overlijden van Herman Teirlinck krijgt zijn huis in Beersel, samen met een nieuwe eigenaar, ook een nieuwe culturele bestemming. Het huis wordt een residentie voor schrijvers en artiesten, en een plek voor culturele uitwisseling. Er komt een kwaliteitsvol programma van kleinschalige, literaire en culturele activiteiten en een reeks fijne publicaties. De veelzijdige visionair die Herman Teirlinck was, blijft de grote inspirator.
Artistieke & culturele sector