visit.brussels | Persbericht: Hedendaagse kunst overspoelt Brussel in april

“Is Brussels the new Berlin?” De kenners zijn er nog niet helemaal uit, maar dit staat wel als een paal boven water: Brussel is uitgegroeid tot een kruispunt voor de hedendaagse kunst. En in april krijgen kunstliefhebbers de kans om uitgebreid van die artistieke rijkdom te genieten!


PERSBERICHT 08/03/17

“Is Brussels the new Berlin?” De kenners zijn er nog niet helemaal uit, maar dit staat wel als een paal boven water: Brussel is uitgegroeid tot een kruispunt voor de hedendaagse kunst. En in april krijgen kunstliefhebbers de kans om uitgebreid van die artistieke rijkdom te genieten!

Verschillende beurzen doen Brussel dit jaar aan. Naast de twee grootste - de 35ste editie van Art Brussels en de New Yorkse Independent, voor de tweede keer in Brussel - ook nog drie andere, alternatieve beurzen: YIA Art Fair, POPPOSITIONS en OFF COURSE Young Contemporary Art

Parallel daarmee versterken talrijke tentoonstellingen en evenementen de aanwezigheid van hedendaagse kunst in Brussel. Zo viert het centrum voor hedendaagse kunst WIELS zijn tienjarig bestaan met een grootschalige tentoonstelling annex festival, die ook de twee gebouwen naast het centrum inpalmt, historisch patrimonium van de oude Wielemansbrouwerij.  De tentoonstelling kreeg de naam “Het afwezige museum - Blauwdruk voor een museum voor hedendaagse kunst voor de Europese hoofdstad” mee en zal plaatsvinden van 20 april tot 13 augustus 2017. In samenwerking met Kunstenfestivaldesarts worden er ook allerlei voorstellingen en animatie geprogrammeerd.

De nieuwe versie van de BelgianArtPrize zal officieel uitgereikt worden op 19 april in Bozar. Objectief daarvan is om kunstenaars die representatief zijn voor de sector te onderscheiden en hun zichtbaarheid in de internationale kunstwereld te vergroten. Daarvoor is een tentoonstelling voorzien van 17 maart tot 28 mei 2017 in Bozar. De laureaten van de prijs Marcel Duchamp 2016 zullen in Hangar H18 tentoongesteld worden.

Ook MIMA, de Centrale For Contemporary Art, CAB, ADAM, de Vanhaerents Art Collection, de Loge, het Museum van Elsene, de Botanique en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België nemen de handschoen op, net als de Villa Empain met een tentoonstelling rond het thema “Mondialité” met als curatoren Hans Ulrich Obrist en Asad Raza.

Voor de bezoekers voorziet visit.brussels van 20 tot 23 april een gratis minibusverbinding tussen de belangrijkste beurzen en tentoonstellingen.

Meer bijzonderheden over de beurzen, nieuwe publicaties en de minibusdienst volgen nog.

Meer informatie en een overzicht van de activiteiten op: www.visit.brussels/contemporaryart


Contacten visit.brussels:

Pers: Noémie Wibail, coordinatrice de support presse - +32 490 49 43 84  n.wibail@visit.brussels 

Hedendaagse kunst: Olivia Battard :  +32 (0) 2 549 55 00 - o.battard@visit.brussels

Artistieke & culturele sector Toerisme

Toon enkel RAB / BKO
Persbericht

Cultureel samenwerkingsakkoord Cultuur Culture | Samenwerking groeit: 160.000 euro voor 22 culturele projecten tussen Vlamingen en Franstaligen

In 2014 sloten de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap een cultureel akkoord. Onder impuls van Minister Gatz en Minister Greoli werd in een goede geest van samenwerkingsfederalisme uitvoering aan het akkoord gegeven. Het leidt ertoe dat er binnen het federale België meer overleg is over belangrijke dossiers als het kunstenaarsstatuut of cultuurcommunicatie in Brussel, en moedigen de Ministers tegelijk ook samenwerking en uitwisseling in de sector zelf aan. Voor de derde maal selecteren de Ministers uit een resem aanvragen 22 sterke culturele projecten die kennis, publiek en aanbod uitwisselen over de taalgrens.
Samenwerking
Revue de presse

Grensoverschrijdend gedrag: de culturele sector (NL en FR) reageert

Sinds de getuigenissen over Weinstein in Hollywood, de Bart De Pauw-affaire en de #MeToo-hashtag, kwam in België een groot debat op gang over grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Tijdens een parlementaire commissie rond dit thema, zei Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) dat er zeer veel verzwegen wordt en er een doofpotmentaliteit heerst. Minister Sven Gatz denkt na over een apart meldpunt voor de culturele sector. 
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling