visit.brussels | Persbericht: Hedendaagse kunst overspoelt Brussel in april

“Is Brussels the new Berlin?” De kenners zijn er nog niet helemaal uit, maar dit staat wel als een paal boven water: Brussel is uitgegroeid tot een kruispunt voor de hedendaagse kunst. En in april krijgen kunstliefhebbers de kans om uitgebreid van die artistieke rijkdom te genieten!


PERSBERICHT 08/03/17

“Is Brussels the new Berlin?” De kenners zijn er nog niet helemaal uit, maar dit staat wel als een paal boven water: Brussel is uitgegroeid tot een kruispunt voor de hedendaagse kunst. En in april krijgen kunstliefhebbers de kans om uitgebreid van die artistieke rijkdom te genieten!

Verschillende beurzen doen Brussel dit jaar aan. Naast de twee grootste - de 35ste editie van Art Brussels en de New Yorkse Independent, voor de tweede keer in Brussel - ook nog drie andere, alternatieve beurzen: YIA Art Fair, POPPOSITIONS en OFF COURSE Young Contemporary Art

Parallel daarmee versterken talrijke tentoonstellingen en evenementen de aanwezigheid van hedendaagse kunst in Brussel. Zo viert het centrum voor hedendaagse kunst WIELS zijn tienjarig bestaan met een grootschalige tentoonstelling annex festival, die ook de twee gebouwen naast het centrum inpalmt, historisch patrimonium van de oude Wielemansbrouwerij.  De tentoonstelling kreeg de naam “Het afwezige museum - Blauwdruk voor een museum voor hedendaagse kunst voor de Europese hoofdstad” mee en zal plaatsvinden van 20 april tot 13 augustus 2017. In samenwerking met Kunstenfestivaldesarts worden er ook allerlei voorstellingen en animatie geprogrammeerd.

De nieuwe versie van de BelgianArtPrize zal officieel uitgereikt worden op 19 april in Bozar. Objectief daarvan is om kunstenaars die representatief zijn voor de sector te onderscheiden en hun zichtbaarheid in de internationale kunstwereld te vergroten. Daarvoor is een tentoonstelling voorzien van 17 maart tot 28 mei 2017 in Bozar. De laureaten van de prijs Marcel Duchamp 2016 zullen in Hangar H18 tentoongesteld worden.

Ook MIMA, de Centrale For Contemporary Art, CAB, ADAM, de Vanhaerents Art Collection, de Loge, het Museum van Elsene, de Botanique en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België nemen de handschoen op, net als de Villa Empain met een tentoonstelling rond het thema “Mondialité” met als curatoren Hans Ulrich Obrist en Asad Raza.

Voor de bezoekers voorziet visit.brussels van 20 tot 23 april een gratis minibusverbinding tussen de belangrijkste beurzen en tentoonstellingen.

Meer bijzonderheden over de beurzen, nieuwe publicaties en de minibusdienst volgen nog.

Meer informatie en een overzicht van de activiteiten op: www.visit.brussels/contemporaryart


Contacten visit.brussels:

Pers: Noémie Wibail, coordinatrice de support presse - +32 490 49 43 84  n.wibail@visit.brussels 

Hedendaagse kunst: Olivia Battard :  +32 (0) 2 549 55 00 - o.battard@visit.brussels

Artistieke & culturele sector Toerisme

Toon enkel RAB / BKO
Nieuws
Nieuws

Hof van Beroep trekt concessierecht in, maar Brussels Expo zal het Koninklijk Circus toch tijdelijk uitbaten

Op basis van de klacht van concessiehouder Botanique besliste het Hof van Beroep om de uitbating van het Koninklijk Circus door Brussels Expo op te schorten tot volgend jaar. Het Hof van Beroep wees op 'partijdigheid en belangenvermenging’ bij het toekennen van de overeenkomst aan de Stad Brussel (via haar vzw Brussels Expo). In het Brusselse schepencollege dat over de concessieovereenkoms besliste, zetelden immers aankomend burgemeester Philippe Close, ex-burgemeester Yvan Mayeur, gemeenteraadslid Christian Ceux, (ontslagnemend) schepen Ans Persoons en schepen Geoffroy Coomans de Brachène - allemaal huidige of voormalige leden van Brussels Expo.Brussels Expo had het programma voor het komende seizoen echter al had uitgewerkt en ingepland voordat ze het nieuws van de opschorting kreeg. Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroepbeslistet het college van schepenen en de burgemeester om Brussels Expo het Koninklijk Circus toch tijdelijk te laten beheren, om geen verlies en schadevergoedingen op te lopen. 
Beleid Culturele infrastructuur
Revue de presse

Een petitie voor het Wiertzmuseum

Het Europese Parlement heeft via een onofficiële deal met de Federale Regie der Gebouwen het huis en de tuin van kunstenaar Antoine Wiertz voor 1 euro in erfpacht gekregen, met de voorwaarde het te restaureren. Het huis en de tuin liggen naast het Wiertz-museum en zouden wel eigendom van de Belgische Staat blijven. Naar aanleiding daarvan werd een petitie gelanceerd om deze deal tegen te gaan. De burgers achter de petitie moedigen de Belgische Staat (en het Europese parlement) aan om samen na te denken over een innovatief project voor het Wiertzmuseum, het Leopoldpark en de omliggende buurt. 
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Europa
Nieuws
Nieuws

Veranderingen bij La Concertation

La Concertation des Centres Culturels Bruxellois verandert van naam en wordt "La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise". Zo wil de organisatie nog meer haar dagelijkse werking en waarden benadrukken: openheid, nabijheid, partnerschap, uitwisseling en aanwezigheid op het terrein. Ook de nieuwe statuten van La Concertation werden goedgekeurd op de Algemene Vergadering. Organisaties die geen Centres culturels zijn, kunnen nu ook lid worden van de organisatie, terwijl dit vroeger niet het geval was. 
Artistieke & culturele sector