Ultima's | Wiels, Toestand, Muziekpublique en Forumtheater Radicalisering beloond

De Vlaamse Cultuurprijzen, die voortaan Ultima's heten, werden op dinsdag 13 juni 2017 uitgereikt in de Vooruit in Gent. Verschillende Brusselse organisatie's werden beloond in zeer uiteenlopende categoriën. 


De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf verschillende Ultimas uitgereikt.Vanaf 2017 worden alle prijzen gebundeld onder de naam Ultima's, en uitgereikt op een groot feest, dat dit jaar doorging op 13 juni 2017 in de Vooruit in gent. 

Mode-ontwerper Raf Simons ontving de hoofdprijs, nameijk de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste.  

De Ultima voor Muziek ging naar Muziekpublique. De jury koos deze Brusselse organisatie voor "de jarenlange geïntegreerde aanpak van de bijzonder rijke muzikale diversiteit in Vlaanderen en Brussel".

Wiels werd beloond in de categorie Beeldende Kunsten, omdat het huis op 10 jaar is uitgegroeid tot dé referentie op vlak van hedendaagse beeldende kunst in ons land, zelfs zonder permanente collectie. 

Toestand werd bekroond voor Sociaal-cultureel volwassenwerk. De jury koos deze organisatie omdat ze "kraken naar voren schuift als positief alternatief, als startpunt voor vernieuwing van onderuit, voor verbetering". 

De vierde Brusselse bekroning ging naar Forumtheater Radicalisering in de categorie Amateurkunsten. Forumtheater Radicalisering van Molenbeek is een vorm van participatief theater waarin vrouwen - vooral moslima's - op een artistieke manier scènes spelen rond gevoelige thema's uit hun dagelijkse leven, zoals racisme, radicalisering, ... 

Dit zijn alle laureaten: 
Raf Simons, Jeroen Olyslaegers, Muziekpublique, Pieter-Jan De Pue, Collectif Malunés, Wiels - centrum voor hedendaagse kunst, fABULEUS, Paola Viganò, Timelab, Forumtheater Radicalisering, Toestand, en De Geelse Gezinsverpleging.

Meer info over de Ultima's en de winnaars hier >>>

Artistieke & culturele sector

Toon enkel RAB / BKO
Persbericht

Meer zichtbaarheid voor lokale evenementen dankzij een overeenkomst tussen visit.brussels en de gemeente Anderlecht

De gemeente Anderlecht, het Centre culturel Escale du Nord en het Gemeenschapcentrum De Rinck hebben met visit.brussels een overeenkomst getekent om evenementen in Anderlecht op gewestelijk vlak te promoten en een rechtstreekse export van de gegevens van agenda.brussels mogelijk te maken door de organisatoren van evenementen via de verschillende communicatiemiddelen van de gemeente en de partners.
Communicatie
Communiqué de presse

Oprichting van het label "United Stages" met eerste solidaire mars voor migranten

Verschillende culturele spelers zijn al enkele maanden geregeld samengekomen om concrete acties op te zetten om solidariteit te betuigen voor vluchtelingen en migranten. Vanuit deze behoefte om zich te verenigen en zich te engageren werd een label opgericht: Unites Stages. De labelhouders organiseren op 18 juni ook een mars van solidaire burgers, in een feestelijke en gezellige sfeer, om op te roepen tot een echt en menselijker opvangbeleid. [persbericht in het Frans]
Beleid Diversiteit