Ultima's | Wiels, Toestand, Muziekpublique en Forumtheater Radicalisering beloond

De Vlaamse Cultuurprijzen, die voortaan Ultima's heten, werden op dinsdag 13 juni 2017 uitgereikt in de Vooruit in Gent. Verschillende Brusselse organisatie's werden beloond in zeer uiteenlopende categoriën. 


De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf verschillende Ultimas uitgereikt.Vanaf 2017 worden alle prijzen gebundeld onder de naam Ultima's, en uitgereikt op een groot feest, dat dit jaar doorging op 13 juni 2017 in de Vooruit in gent. 

Mode-ontwerper Raf Simons ontving de hoofdprijs, nameijk de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste.  

De Ultima voor Muziek ging naar Muziekpublique. De jury koos deze Brusselse organisatie voor "de jarenlange geïntegreerde aanpak van de bijzonder rijke muzikale diversiteit in Vlaanderen en Brussel".

Wiels werd beloond in de categorie Beeldende Kunsten, omdat het huis op 10 jaar is uitgegroeid tot dé referentie op vlak van hedendaagse beeldende kunst in ons land, zelfs zonder permanente collectie. 

Toestand werd bekroond voor Sociaal-cultureel volwassenwerk. De jury koos deze organisatie omdat ze "kraken naar voren schuift als positief alternatief, als startpunt voor vernieuwing van onderuit, voor verbetering". 

De vierde Brusselse bekroning ging naar Forumtheater Radicalisering in de categorie Amateurkunsten. Forumtheater Radicalisering van Molenbeek is een vorm van participatief theater waarin vrouwen - vooral moslima's - op een artistieke manier scènes spelen rond gevoelige thema's uit hun dagelijkse leven, zoals racisme, radicalisering, ... 

Dit zijn alle laureaten: 
Raf Simons, Jeroen Olyslaegers, Muziekpublique, Pieter-Jan De Pue, Collectif Malunés, Wiels - centrum voor hedendaagse kunst, fABULEUS, Paola Viganò, Timelab, Forumtheater Radicalisering, Toestand, en De Geelse Gezinsverpleging.

Meer info over de Ultima's en de winnaars hier >>>

Artistieke & culturele sector

Toon enkel RAB / BKO
Nieuws
Nieuws

Hof van Beroep trekt concessierecht in, maar Brussels Expo zal het Koninklijk Circus toch tijdelijk uitbaten

Op basis van de klacht van concessiehouder Botanique besliste het Hof van Beroep om de uitbating van het Koninklijk Circus door Brussels Expo op te schorten tot volgend jaar. Het Hof van Beroep wees op 'partijdigheid en belangenvermenging’ bij het toekennen van de overeenkomst aan de Stad Brussel (via haar vzw Brussels Expo). In het Brusselse schepencollege dat over de concessieovereenkoms besliste, zetelden immers aankomend burgemeester Philippe Close, ex-burgemeester Yvan Mayeur, gemeenteraadslid Christian Ceux, (ontslagnemend) schepen Ans Persoons en schepen Geoffroy Coomans de Brachène - allemaal huidige of voormalige leden van Brussels Expo.Brussels Expo had het programma voor het komende seizoen echter al had uitgewerkt en ingepland voordat ze het nieuws van de opschorting kreeg. Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroepbeslistet het college van schepenen en de burgemeester om Brussels Expo het Koninklijk Circus toch tijdelijk te laten beheren, om geen verlies en schadevergoedingen op te lopen. 
Beleid Culturele infrastructuur
Revue de presse

Een petitie voor het Wiertzmuseum

Het Europese Parlement heeft via een onofficiële deal met de Federale Regie der Gebouwen het huis en de tuin van kunstenaar Antoine Wiertz voor 1 euro in erfpacht gekregen, met de voorwaarde het te restaureren. Het huis en de tuin liggen naast het Wiertz-museum en zouden wel eigendom van de Belgische Staat blijven. Naar aanleiding daarvan werd een petitie gelanceerd om deze deal tegen te gaan. De burgers achter de petitie moedigen de Belgische Staat (en het Europese parlement) aan om samen na te denken over een innovatief project voor het Wiertzmuseum, het Leopoldpark en de omliggende buurt. 
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Europa
Nieuws
Nieuws

Veranderingen bij La Concertation

La Concertation des Centres Culturels Bruxellois verandert van naam en wordt "La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise". Zo wil de organisatie nog meer haar dagelijkse werking en waarden benadrukken: openheid, nabijheid, partnerschap, uitwisseling en aanwezigheid op het terrein. Ook de nieuwe statuten van La Concertation werden goedgekeurd op de Algemene Vergadering. Organisaties die geen Centres culturels zijn, kunnen nu ook lid worden van de organisatie, terwijl dit vroeger niet het geval was. 
Artistieke & culturele sector