Ultima's | Wiels, Toestand, Muziekpublique en Forumtheater Radicalisering beloond

De Vlaamse Cultuurprijzen, die voortaan Ultima's heten, werden op dinsdag 13 juni 2017 uitgereikt in de Vooruit in Gent. Verschillende Brusselse organisatie's werden beloond in zeer uiteenlopende categoriën. 


De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf verschillende Ultimas uitgereikt.Vanaf 2017 worden alle prijzen gebundeld onder de naam Ultima's, en uitgereikt op een groot feest, dat dit jaar doorging op 13 juni 2017 in de Vooruit in gent. 

Mode-ontwerper Raf Simons ontving de hoofdprijs, nameijk de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste.  

De Ultima voor Muziek ging naar Muziekpublique. De jury koos deze Brusselse organisatie voor "de jarenlange geïntegreerde aanpak van de bijzonder rijke muzikale diversiteit in Vlaanderen en Brussel".

Wiels werd beloond in de categorie Beeldende Kunsten, omdat het huis op 10 jaar is uitgegroeid tot dé referentie op vlak van hedendaagse beeldende kunst in ons land, zelfs zonder permanente collectie. 

Toestand werd bekroond voor Sociaal-cultureel volwassenwerk. De jury koos deze organisatie omdat ze "kraken naar voren schuift als positief alternatief, als startpunt voor vernieuwing van onderuit, voor verbetering". 

De vierde Brusselse bekroning ging naar Forumtheater Radicalisering in de categorie Amateurkunsten. Forumtheater Radicalisering van Molenbeek is een vorm van participatief theater waarin vrouwen - vooral moslima's - op een artistieke manier scènes spelen rond gevoelige thema's uit hun dagelijkse leven, zoals racisme, radicalisering, ... 

Dit zijn alle laureaten: 
Raf Simons, Jeroen Olyslaegers, Muziekpublique, Pieter-Jan De Pue, Collectif Malunés, Wiels - centrum voor hedendaagse kunst, fABULEUS, Paola Viganò, Timelab, Forumtheater Radicalisering, Toestand, en De Geelse Gezinsverpleging.

Meer info over de Ultima's en de winnaars hier >>>

Artistieke & culturele sector

Toon enkel RAB / BKO
Revue de presse

Grensoverschrijdend gedrag: de culturele sector (NL en FR) reageert

Sinds de getuigenissen over Weinstein in Hollywood, de Bart De Pauw-affaire en de #MeToo-hashtag, kwam in België een groot debat op gang over grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Tijdens een parlementaire commissie rond dit thema, zei Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) dat er zeer veel verzwegen wordt en er een doofpotmentaliteit heerst. Minister Sven Gatz denkt na over een apart meldpunt voor de culturele sector. 
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Persbericht

Stad Brussel | Een nieuwe website voor het Street Art Parcours

Voortaan vindt u het Street Art Parcours van de Stad Brussel online op parcoursstreetart.brussels. Deze nieuwe website verzamelt een honderdtal kunstwerken rond spontane stedelijke kunst of gerealiseerd in samenwerking met het initatief. De website biedt de mogelijkheid om Street art-wandelingen uit te stippelen en te informeren over de nieuwste realisaties inzake stedelijke kunst op het gemeentelijke grondgebied. 
Artistieke & culturele sector
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard gebruikt de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz in aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur