Stand van zaken van de Brusselse cinema's: Pathé Palace, Styx, CinéCité

Onze hoofdstad kan in de komende maanden enkele nieuwe cinema's verwelkomen. Zo werden verschillende vacatures bij Actiris uitgeschreven voor Pathé Palace (waarvan de opening in december 2017 wordt verwacht), opent de kleinste cinema van België; Styx, binnenkort haar deuren in Elsene, en is het participatief project CinéCité vollop op zoek naar ruimte. 

Hoewel Brussel heel wat cinema's telt, bevinden de meeste zich in het centrum van de stad en tonen die ook vooral blockbusters, zoals de UGC- en Kinepolisketens. Veel ruimte voor minder commerciële films en auteurscinema. De projecten die in de zitten, willen daar echter verandering in brengen. 

Pathé Palace, sinds 2001 in handen van de Franse Gemeenschap (lees hier een artikel over het lange proces >>>) opent binnenkort eindelijk terug de deuren met 4 filmzalen, een brasserie, een winkel en een culturele ruimte/ontmoetingszaal. Actiris schreef enkele weken geleden 22 vacatures uit om een team te vormen voor het project. Voor de uitbating en organisatie werd een vzw gecreërd met verschillende cinemapersoonlijkheden, waaronder Luc Dardenne als president. De opening is voorzien in december 2017, maar aangezien de renovatiewerken nog vollop bezig zijn, staat de datum nog niet helemaal vast. Ook de financiële kwestie is nog steeds onzeker, aangezien Pathé Palace de Franse Gemeenschap al heel wat geld heeft gekost. 

Ook Styx in Ixelles opent binnenkort terug de deuren. Met haar twee zalen met 35 zitplaatsen is Styx de kleinste cinema in België. De cinema sloot haar deuren in 2015 maar werd overgekocht door een privé-investeerder. De opening is gepland in september 2017.  

CinéCité is een project opgezet door negen dertigers met een passie voor film. Ze willen graag de wijkcinema's van weleer opnieuw laten leven via een participatief project en een kwalitatieve cinematografische programmatie. Hoewel hun project en dossier helemaal is uitgeschreven, hebben ze moeite om een goede en betaalbare zaal te strikken. Via een cooperatieve venootschap en verschillende financieringsmiddelen proberen ze hun droom te verwezenlijken. 


PERSOVERZICHT :

Culturele infrastructuur

Toon enkel RAB / BKO
Nieuws
Nieuws

Hof van Beroep trekt concessierecht in, maar Brussels Expo zal het Koninklijk Circus toch tijdelijk uitbaten

Op basis van de klacht van concessiehouder Botanique besliste het Hof van Beroep om de uitbating van het Koninklijk Circus door Brussels Expo op te schorten tot volgend jaar. Het Hof van Beroep wees op 'partijdigheid en belangenvermenging’ bij het toekennen van de overeenkomst aan de Stad Brussel (via haar vzw Brussels Expo). In het Brusselse schepencollege dat over de concessieovereenkoms besliste, zetelden immers aankomend burgemeester Philippe Close, ex-burgemeester Yvan Mayeur, gemeenteraadslid Christian Ceux, (ontslagnemend) schepen Ans Persoons en schepen Geoffroy Coomans de Brachène - allemaal huidige of voormalige leden van Brussels Expo.Brussels Expo had het programma voor het komende seizoen echter al had uitgewerkt en ingepland voordat ze het nieuws van de opschorting kreeg. Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroepbeslistet het college van schepenen en de burgemeester om Brussels Expo het Koninklijk Circus toch tijdelijk te laten beheren, om geen verlies en schadevergoedingen op te lopen. 
Beleid Culturele infrastructuur
Revue de presse

Een petitie voor het Wiertzmuseum

Het Europese Parlement heeft via een onofficiële deal met de Federale Regie der Gebouwen het huis en de tuin van kunstenaar Antoine Wiertz voor 1 euro in erfpacht gekregen, met de voorwaarde het te restaureren. Het huis en de tuin liggen naast het Wiertz-museum en zouden wel eigendom van de Belgische Staat blijven. Naar aanleiding daarvan werd een petitie gelanceerd om deze deal tegen te gaan. De burgers achter de petitie moedigen de Belgische Staat (en het Europese parlement) aan om samen na te denken over een innovatief project voor het Wiertzmuseum, het Leopoldpark en de omliggende buurt. 
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Europa
Nieuws
Nieuws

Veranderingen bij La Concertation

La Concertation des Centres Culturels Bruxellois verandert van naam en wordt "La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise". Zo wil de organisatie nog meer haar dagelijkse werking en waarden benadrukken: openheid, nabijheid, partnerschap, uitwisseling en aanwezigheid op het terrein. Ook de nieuwe statuten van La Concertation werden goedgekeurd op de Algemene Vergadering. Organisaties die geen Centres culturels zijn, kunnen nu ook lid worden van de organisatie, terwijl dit vroeger niet het geval was. 
Artistieke & culturele sector