Stand van zaken van de Brusselse cinema's: Pathé Palace, Styx, CinéCité

Onze hoofdstad kan in de komende maanden enkele nieuwe cinema's verwelkomen. Zo werden verschillende vacatures bij Actiris uitgeschreven voor Pathé Palace (waarvan de opening in december 2017 wordt verwacht), opent de kleinste cinema van België; Styx, binnenkort haar deuren in Elsene, en is het participatief project CinéCité vollop op zoek naar ruimte. 

Hoewel Brussel heel wat cinema's telt, bevinden de meeste zich in het centrum van de stad en tonen die ook vooral blockbusters, zoals de UGC- en Kinepolisketens. Veel ruimte voor minder commerciële films en auteurscinema. De projecten die in de zitten, willen daar echter verandering in brengen. 

Pathé Palace, sinds 2001 in handen van de Franse Gemeenschap (lees hier een artikel over het lange proces >>>) opent binnenkort eindelijk terug de deuren met 4 filmzalen, een brasserie, een winkel en een culturele ruimte/ontmoetingszaal. Actiris schreef enkele weken geleden 22 vacatures uit om een team te vormen voor het project. Voor de uitbating en organisatie werd een vzw gecreërd met verschillende cinemapersoonlijkheden, waaronder Luc Dardenne als president. De opening is voorzien in december 2017, maar aangezien de renovatiewerken nog vollop bezig zijn, staat de datum nog niet helemaal vast. Ook de financiële kwestie is nog steeds onzeker, aangezien Pathé Palace de Franse Gemeenschap al heel wat geld heeft gekost. 

Ook Styx in Ixelles opent binnenkort terug de deuren. Met haar twee zalen met 35 zitplaatsen is Styx de kleinste cinema in België. De cinema sloot haar deuren in 2015 maar werd overgekocht door een privé-investeerder. De opening is gepland in september 2017.  

CinéCité is een project opgezet door negen dertigers met een passie voor film. Ze willen graag de wijkcinema's van weleer opnieuw laten leven via een participatief project en een kwalitatieve cinematografische programmatie. Hoewel hun project en dossier helemaal is uitgeschreven, hebben ze moeite om een goede en betaalbare zaal te strikken. Via een cooperatieve venootschap en verschillende financieringsmiddelen proberen ze hun droom te verwezenlijken. 


PERSOVERZICHT :

Culturele infrastructuur

Toon enkel RAB / BKO
Persbericht

Stad Brussel | Een nieuwe website voor het Street Art Parcours

Voortaan vindt u het Street Art Parcours van de Stad Brussel online op parcoursstreetart.brussels. Deze nieuwe website verzamelt een honderdtal kunstwerken rond spontane stedelijke kunst of gerealiseerd in samenwerking met het initatief. De website biedt de mogelijkheid om Street art-wandelingen uit te stippelen en te informeren over de nieuwste realisaties inzake stedelijke kunst ophet gemeentelijke grondgebied. 
Artistieke & culturele sector
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard maakt gebruik van de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz in aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur
Nieuws
Nieuws

Bronks & Montagne Magique organiseren samen "Ménage à deux"

Op 11 en 12 november 2017 bundelden twee Brusselse jeugdtheaters de krachten: gedurende het mini-festival 'Ménage à deux' presenteerden Bronks en Montagne Magique een gemeenschappelijke programmatie. Hoewel ze in het verleden al hadden samengewerkt, kozen ze deze keer voor de complete synergie op vlak van programmatie, promotie, personeelsbeheer, ... Ook taal werd uitgewisseld; de Franstalige voorstellingen werden vertoond in het Nederlandstalige Bronks, en omgekeerd. 
Samenwerking