Stad Brussel | Persbericht: De Cultuur maakt zich meester van de contestatie in 2018

Ter gelegenheid van 50 jaar Mei 68 stelt de Stad Brussel, samen met de culturele
instellingen, het themajaar '2018, jaar van de Contestatie' voor. Dat wordt ondersteund door 19 partners. In de loop van volgend jaar worden er tientallen activiteiten georganiseerd, van januari tot december, in de deelnemende culturele locaties en op de openbare ruimten. 


PERSBERICHT - 7 maart 2017

Ter gelegenheid van 50 jaar Mei 68 stelt de Stad Brussel, samen met de culturele
instellingen, het themajaar « 2018, jaar van de Contestatie » voor. Dat wordt ondersteund door 19 partners. In de loop van volgend jaar worden er tientallen activiteiten georganiseerd, van januari tot december, in de deelnemende culturele locaties en op de openbare ruimten.


La Montagne Magique, het Théâtre de Poche, het Koninklijk Parktheater, de KVS, Les Brigittines, La Bellone, Poppentheater Toone, het Koninklijk Theater Cœurs de Bois, het CC Rijke Klaren, het CC Bruegel, het Huis van de Creatie, Cité Culture, het Brussels Stadsarchief, het Museum voor het Kostuum en de Kant, het Riolenmuseum, het Broodhuis, de CENTRALE en de evenementen Hopla! en Nuit Blanche verenigen zich op een uitzonderlijke manier op initiatief van Karine Lalieux, Schepen van
Cultuur van de Stad Brussel.
De directies van de verschillende instellingen werden, samen met de Cultuurdienst, uitgenodigd om zich in de thematiek te verdiepen volgens hun eigen artistieke visie en disciplines. Samen willen ze hun publiek bevragen rond wat contestatie precies is en wat het concept vandaag nog betekent.

"Het gaat hier niet om een historische visie van Mei 68 maar om een actuele visie van de contestatie.
In samenwerking met de Brusselse scholen, het museum voor het Kostuum en de Kant en de CENTRALE zullen zij het woord geven aan de jeugd. Tientallen manifestaties worden opgezet en verspreid over een twintigtal locaties en openbare ruimtes : voorstellingen, tentoonstellingen, lezingen, projecties en andere niet te missen afspraken tijdens het jaar. Dit themajaar is een primeur !" legt Karine Lalieux uit.


Al die activiteiten zullen te herkennen zijn aan een logo met de 3 symbolen van Mei 68 : het sjabloon, de straatsteen en de opgeheven vuist. Niet alleen instellingen en evenementen van de Stad Brussel toonden belangstelling. Heel wat partners lieten
intussen weten te zullen meewerken aan dit themajaar. Afspraak in 2018 om ze te ontdekken.

Het volledige programma vindt u in het persdossier, hier >>>


Perscontacten

Schepenambt van Cultuur - Audrey Poels
audrey.poels@brucity.be - 0485/57.09.98 – 02/279.48.57

Dienst Cultuur - Anne-Sophie Van Neste
anne-sophie.vanneste@brucity.be – 02/279.64.73 – 0475/82.67.4

Artistieke & culturele sector Beleid

Toon enkel RAB / BKO
Revue de presse

Grensoverschrijdend gedrag: de culturele sector (NL en FR) reageert

Sinds de getuigenissen over Weinstein in Hollywood, de Bart De Pauw-affaire en de #MeToo-hashtag, kwam in België een groot debat op gang over grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Tijdens een parlementaire commissie rond dit thema, zei Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) dat er zeer veel verzwegen wordt en er een doofpotmentaliteit heerst. Minister Sven Gatz denkt na over een apart meldpunt voor de culturele sector. 
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Persbericht

Stad Brussel | Een nieuwe website voor het Street Art Parcours

Voortaan vindt u het Street Art Parcours van de Stad Brussel online op parcoursstreetart.brussels. Deze nieuwe website verzamelt een honderdtal kunstwerken rond spontane stedelijke kunst of gerealiseerd in samenwerking met het initatief. De website biedt de mogelijkheid om Street art-wandelingen uit te stippelen en te informeren over de nieuwste realisaties inzake stedelijke kunst op het gemeentelijke grondgebied. 
Artistieke & culturele sector
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard gebruikt de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz in aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur