Stad Brussel | Persbericht: De Cultuur maakt zich meester van de contestatie in 2018

Ter gelegenheid van 50 jaar Mei 68 stelt de Stad Brussel, samen met de culturele
instellingen, het themajaar '2018, jaar van de Contestatie' voor. Dat wordt ondersteund door 19 partners. In de loop van volgend jaar worden er tientallen activiteiten georganiseerd, van januari tot december, in de deelnemende culturele locaties en op de openbare ruimten. 


PERSBERICHT - 7 maart 2017

Ter gelegenheid van 50 jaar Mei 68 stelt de Stad Brussel, samen met de culturele
instellingen, het themajaar « 2018, jaar van de Contestatie » voor. Dat wordt ondersteund door 19 partners. In de loop van volgend jaar worden er tientallen activiteiten georganiseerd, van januari tot december, in de deelnemende culturele locaties en op de openbare ruimten.


La Montagne Magique, het Théâtre de Poche, het Koninklijk Parktheater, de KVS, Les Brigittines, La Bellone, Poppentheater Toone, het Koninklijk Theater Cœurs de Bois, het CC Rijke Klaren, het CC Bruegel, het Huis van de Creatie, Cité Culture, het Brussels Stadsarchief, het Museum voor het Kostuum en de Kant, het Riolenmuseum, het Broodhuis, de CENTRALE en de evenementen Hopla! en Nuit Blanche verenigen zich op een uitzonderlijke manier op initiatief van Karine Lalieux, Schepen van
Cultuur van de Stad Brussel.
De directies van de verschillende instellingen werden, samen met de Cultuurdienst, uitgenodigd om zich in de thematiek te verdiepen volgens hun eigen artistieke visie en disciplines. Samen willen ze hun publiek bevragen rond wat contestatie precies is en wat het concept vandaag nog betekent.

"Het gaat hier niet om een historische visie van Mei 68 maar om een actuele visie van de contestatie.
In samenwerking met de Brusselse scholen, het museum voor het Kostuum en de Kant en de CENTRALE zullen zij het woord geven aan de jeugd. Tientallen manifestaties worden opgezet en verspreid over een twintigtal locaties en openbare ruimtes : voorstellingen, tentoonstellingen, lezingen, projecties en andere niet te missen afspraken tijdens het jaar. Dit themajaar is een primeur !" legt Karine Lalieux uit.


Al die activiteiten zullen te herkennen zijn aan een logo met de 3 symbolen van Mei 68 : het sjabloon, de straatsteen en de opgeheven vuist. Niet alleen instellingen en evenementen van de Stad Brussel toonden belangstelling. Heel wat partners lieten
intussen weten te zullen meewerken aan dit themajaar. Afspraak in 2018 om ze te ontdekken.

Het volledige programma vindt u in het persdossier, hier >>>


Perscontacten

Schepenambt van Cultuur - Audrey Poels
audrey.poels@brucity.be - 0485/57.09.98 – 02/279.48.57

Dienst Cultuur - Anne-Sophie Van Neste
anne-sophie.vanneste@brucity.be – 02/279.64.73 – 0475/82.67.4

Artistieke & culturele sector Beleid

Toon enkel RAB / BKO
Nieuws
Nieuws

Hof van Beroep trekt concessierecht in, maar Brussels Expo zal het Koninklijk Circus toch tijdelijk uitbaten

Op basis van de klacht van concessiehouder Botanique besliste het Hof van Beroep om de uitbating van het Koninklijk Circus door Brussels Expo op te schorten tot volgend jaar. Het Hof van Beroep wees op 'partijdigheid en belangenvermenging’ bij het toekennen van de overeenkomst aan de Stad Brussel (via haar vzw Brussels Expo). In het Brusselse schepencollege dat over de concessieovereenkoms besliste, zetelden immers aankomend burgemeester Philippe Close, ex-burgemeester Yvan Mayeur, gemeenteraadslid Christian Ceux, (ontslagnemend) schepen Ans Persoons en schepen Geoffroy Coomans de Brachène - allemaal huidige of voormalige leden van Brussels Expo.Brussels Expo had het programma voor het komende seizoen echter al had uitgewerkt en ingepland voordat ze het nieuws van de opschorting kreeg. Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroepbeslistet het college van schepenen en de burgemeester om Brussels Expo het Koninklijk Circus toch tijdelijk te laten beheren, om geen verlies en schadevergoedingen op te lopen. 
Beleid Culturele infrastructuur
Revue de presse

Een petitie voor het Wiertzmuseum

Het Europese Parlement heeft via een onofficiële deal met de Federale Regie der Gebouwen het huis en de tuin van kunstenaar Antoine Wiertz voor 1 euro in erfpacht gekregen, met de voorwaarde het te restaureren. Het huis en de tuin liggen naast het Wiertz-museum en zouden wel eigendom van de Belgische Staat blijven. Naar aanleiding daarvan werd een petitie gelanceerd om deze deal tegen te gaan. De burgers achter de petitie moedigen de Belgische Staat (en het Europese parlement) aan om samen na te denken over een innovatief project voor het Wiertzmuseum, het Leopoldpark en de omliggende buurt. 
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Europa
Nieuws
Nieuws

Veranderingen bij La Concertation

La Concertation des Centres Culturels Bruxellois verandert van naam en wordt "La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise". Zo wil de organisatie nog meer haar dagelijkse werking en waarden benadrukken: openheid, nabijheid, partnerschap, uitwisseling en aanwezigheid op het terrein. Ook de nieuwe statuten van La Concertation werden goedgekeurd op de Algemene Vergadering. Organisaties die geen Centres culturels zijn, kunnen nu ook lid worden van de organisatie, terwijl dit vroeger niet het geval was. 
Artistieke & culturele sector