RAB / BKO, de Brusselse Museumraad, Cultuurcentrum Brussel & Concertation des centres culturels bruxellois | Terugblik op onze Nieuwjaarsdrink 2017

Op maandag 16 januari 2017 organiseerden RAB / BKO, de Brusselse Museumraad, Cultuurcentrum Brussel & Concertation des centres culturels bruxellois voor de vierde keer samen hun jaarlijkse nieuwjaarsdrink in de Ancienne Belgique. 

We konden rekenen op een grote opkomst van 500 personen, waarvoor dank! 

De plenaire sessie werd ingezet met een onverwacht audiofragment dat we maakten in samenwerking met Bruxelles Nous Appartient - Brussel Behoort Ons Toe. Na heel wat geluidsfragmenten uit onze hoofdstad, verwelkomden onze stemmen alle aanwezigen in de zaal. Op deze manier wilden we onze netwerken dematerialiseren en duidelijk maken dat het netwerk veel groter is dan de medewerkers van elke partnerorganisatie. Onze organisatie's bestaan dankzij (en voor) alle mensen die in de culturele sector werken en kunnen ook enkel dankzij jullie tot stand komen. 

Na deze introductie, wilden we eerst en vooral de kunstenaars even aan het woord laten; de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars creëerde een ludieke artistieke interventie speciaal voor onze drink. 

Uiteindelijk namen Hadja Lahbib (RTBF) en Liesbeth Bernolet (BRUZZ) plaats op het podium voor een debat met onze cultuurministers. De aanwezige ministers waren Sven Gatz, Alda Greoli, Pascal Smet, Rudi Vervoort en Rachid Madrane. Onze moderatrices ondervroegen hen over de samenwerkingsprojecten op vlak van cultuur en de plannen voor het toekomstige jaar. 

Enkele thema's die tijdens het debat aan bod kwamen: 

  • Een gezamelijke cultuurcommunicatie voor Brussel
  • Het themajaar 2017 rond diversiteit 'Mixcity'
  • De monitoring van de culturele infrastructuur
  • Het Cultureel Samenwerkingsakkoord Cultuur-Culture
  • De Interministeriële Conferentie's
  • De tentoonstelling 'Indiscipline' in Parijs
  • Enkele toekomstige thema's zoals het themajaar van 2018 rond hedendaagse kunst, de kandidatuur van Brussel als culturele hoofdstad van Europa voor 2030, ... 

Na deze plenaire sessie werd iedereen uitgenodigd om in de Agora van de Ancienne Belgique samen een glaasje te drinken...


Bruzz was ook ter plekke en maakte een kort filmpje van de drink (vanaf 8"):  http://www.bruzz.be/nl/video/bruzz-24-maandag-16-januari 

Alvast bedankt aan alle partners, de AB, BNA-BBOT, KAK en alle aanwezigen om erbij te zijn! Maak er een schitterend jaar van.

Artistieke & culturele sector

Toon enkel RAB / BKO
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard maakt gebruik van de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz en aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdsetedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaamse Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur
Nieuws
Nieuws

Bronks & Montagne Magique organiseren samen "Ménage à deux"

Op 11 en 12 november 2017 bundelden twee Brusselse jeugdtheaters de krachten: gedurende het mini-festival 'Ménage à deux' presenteerden Bronks en Montagne Magique een gemeenschappelijke programmatie. Hoewel ze in het verleden al hadden samengewerkt, kozen ze deze keer voor de complete synergie op vlak van programmatie, promotie, personeelsbeheer, ... Ook taal werd uitgewisseld; de Franstalige voorstellingen werden vertoond in het Nederlandstalige Bronks, en omgekeerd. 
Samenwerking
Revue de presse

Nieuwe informatie over de cultuurpool Citroën

Het toekomstige museum voor moderne kunst van Brussel in de voormalige Citroëngarage aan het Ijzerplein heeft nu een naam: Kanal. Yves Golstein, verantwoordelijk van het project, wilt een instelling geworteld in de stad en de wijk. Naar eigen zeggen, wordt Kanal zeker geen bijkantoor-museum van de Centre Pompidou. Deze nieuwe naam wil een reflectie zijn van de Brusselse realiteit (door de mengeling van Nederlands en Frans) en refereert daarnaast ook naar de buurt waarin het museum zich zal vestigen. 
Culturele infrastructuur
Nieuws

Opening 'Het huis van Herman Teirlinck'

Precies 50 jaar na het overlijden van Herman Teirlinck krijgt zijn huis in Beersel, samen met een nieuwe eigenaar, ook een nieuwe culturele bestemming. Het huis wordt een residentie voor schrijvers en artiesten, en een plek voor culturele uitwisseling. Er komt een kwaliteitsvol programma van kleinschalige, literaire en culturele activiteiten en een reeks fijne publicaties. De veelzijdige visionair die Herman Teirlinck was, blijft de grote inspirator.
Artistieke & culturele sector