RAB / BKO, de Brusselse Museumraad, Cultuurcentrum Brussel & Concertation des centres culturels bruxellois | Terugblik op onze Nieuwjaarsdrink 2017

Op maandag 16 januari 2017 organiseerden RAB / BKO, de Brusselse Museumraad, Cultuurcentrum Brussel & Concertation des centres culturels bruxellois voor de vierde keer samen hun jaarlijkse nieuwjaarsdrink in de Ancienne Belgique. 

We konden rekenen op een grote opkomst van 500 personen, waarvoor dank! 

De plenaire sessie werd ingezet met een onverwacht audiofragment dat we maakten in samenwerking met Bruxelles Nous Appartient - Brussel Behoort Ons Toe. Na heel wat geluidsfragmenten uit onze hoofdstad, verwelkomden onze stemmen alle aanwezigen in de zaal. Op deze manier wilden we onze netwerken dematerialiseren en duidelijk maken dat het netwerk veel groter is dan de medewerkers van elke partnerorganisatie. Onze organisatie's bestaan dankzij (en voor) alle mensen die in de culturele sector werken en kunnen ook enkel dankzij jullie tot stand komen. 

Na deze introductie, wilden we eerst en vooral de kunstenaars even aan het woord laten; de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars creëerde een ludieke artistieke interventie speciaal voor onze drink. 

Uiteindelijk namen Hadja Lahbib (RTBF) en Liesbeth Bernolet (BRUZZ) plaats op het podium voor een debat met onze cultuurministers. De aanwezige ministers waren Sven Gatz, Alda Greoli, Pascal Smet, Rudi Vervoort en Rachid Madrane. Onze moderatrices ondervroegen hen over de samenwerkingsprojecten op vlak van cultuur en de plannen voor het toekomstige jaar. 

Enkele thema's die tijdens het debat aan bod kwamen: 

  • Een gezamelijke cultuurcommunicatie voor Brussel
  • Het themajaar 2017 rond diversiteit 'Mixcity'
  • De monitoring van de culturele infrastructuur
  • Het Cultureel Samenwerkingsakkoord Cultuur-Culture
  • De Interministeriële Conferentie's
  • De tentoonstelling 'Indiscipline' in Parijs
  • Enkele toekomstige thema's zoals het themajaar van 2018 rond hedendaagse kunst, de kandidatuur van Brussel als culturele hoofdstad van Europa voor 2030, ... 

Na deze plenaire sessie werd iedereen uitgenodigd om in de Agora van de Ancienne Belgique samen een glaasje te drinken...


Bruzz was ook ter plekke en maakte een kort filmpje van de drink (vanaf 8"):  http://www.bruzz.be/nl/video/bruzz-24-maandag-16-januari 

Alvast bedankt aan alle partners, de AB, BNA-BBOT, KAK en alle aanwezigen om erbij te zijn! Maak er een schitterend jaar van.

Artistieke & culturele sector

Toon enkel RAB / BKO
Nieuws
Nieuws

Hof van Beroep trekt concessierecht in, maar Brussels Expo zal het Koninklijk Circus toch tijdelijk uitbaten

Op basis van de klacht van concessiehouder Botanique besliste het Hof van Beroep om de uitbating van het Koninklijk Circus door Brussels Expo op te schorten tot volgend jaar. Het Hof van Beroep wees op 'partijdigheid en belangenvermenging’ bij het toekennen van de overeenkomst aan de Stad Brussel (via haar vzw Brussels Expo). In het Brusselse schepencollege dat over de concessieovereenkoms besliste, zetelden immers aankomend burgemeester Philippe Close, ex-burgemeester Yvan Mayeur, gemeenteraadslid Christian Ceux, (ontslagnemend) schepen Ans Persoons en schepen Geoffroy Coomans de Brachène - allemaal huidige of voormalige leden van Brussels Expo.Brussels Expo had het programma voor het komende seizoen echter al had uitgewerkt en ingepland voordat ze het nieuws van de opschorting kreeg. Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroepbeslistet het college van schepenen en de burgemeester om Brussels Expo het Koninklijk Circus toch tijdelijk te laten beheren, om geen verlies en schadevergoedingen op te lopen. 
Beleid Culturele infrastructuur
Revue de presse

Een petitie voor het Wiertzmuseum

Het Europese Parlement heeft via een onofficiële deal met de Federale Regie der Gebouwen het huis en de tuin van kunstenaar Antoine Wiertz voor 1 euro in erfpacht gekregen, met de voorwaarde het te restaureren. Het huis en de tuin liggen naast het Wiertz-museum en zouden wel eigendom van de Belgische Staat blijven. Naar aanleiding daarvan werd een petitie gelanceerd om deze deal tegen te gaan. De burgers achter de petitie moedigen de Belgische Staat (en het Europese parlement) aan om samen na te denken over een innovatief project voor het Wiertzmuseum, het Leopoldpark en de omliggende buurt. 
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Europa
Nieuws
Nieuws

Veranderingen bij La Concertation

La Concertation des Centres Culturels Bruxellois verandert van naam en wordt "La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise". Zo wil de organisatie nog meer haar dagelijkse werking en waarden benadrukken: openheid, nabijheid, partnerschap, uitwisseling en aanwezigheid op het terrein. Ook de nieuwe statuten van La Concertation werden goedgekeurd op de Algemene Vergadering. Organisaties die geen Centres culturels zijn, kunnen nu ook lid worden van de organisatie, terwijl dit vroeger niet het geval was. 
Artistieke & culturele sector