Pers | Brusselse theatercafés krijgen extra subsidies

De Brussels theatercafés hebben het steeds moeilijk om te overleven met de weinige subsidies die ze krijgen. Om de theatercafés een steuntje in de rug te geven, maakt Fadila Lanaan (PS) nu 50.000 euro vrij

Brussel kent 16 erkende theatercafés, waaronder La Samaritaine, L’Os à Moelle en The Music Village, ZoARt Music, Les Lundis D'Hortense, ... Veel van deze plaatsen zijn gereputeerd voor hun vernieuwende programmatie en het steunen van jong opkomend talent. Toch dreigen heel wat theatercafés hun deuren te sluiten door financiele problemen. De meeste krijgen zeer weinig structurele steun van COCOF. Zo krijgt bijvoorbeeld L'Os à Moelle in Schaerbeek amper 5000 euro structurele subsidie. De organisatie moest enkele maanden geleden haar publiek oproepen om donaties te schenken, omdat ze bijna 30.000 in het rood stond. Fadila Lanaan beslist nu om iets te doen aan deze crisis; ze maakt 50.000 euro extra budget vrij voor het volgende seizoen. Om in aanmerking te komen voor deze subsidies, moeten theatercafés jonge artiesten opnemen en promoten via hun  programmatie. 

Daarnaast organiseert visit.brussels in samenwerking met de theatercafés van 9 tot 12 november2016 een weekend met een promotiecampagne en een speciale programmatie in alle erkende zalen.  

BRONNEN: 

"Extra subsidies voor Brusselse theatercafés", bruzz.be, 21/06/16
Lhuillier, "Les cafés-théâtres respirent", lesoir.be, 21/06/16

Beleid Toerisme

Toon enkel RAB / BKO
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard maakt gebruik van de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz en aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdsetedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaamse Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur
Nieuws
Nieuws

Bronks & Montagne Magique organiseren samen "Ménage à deux"

Op 11 en 12 november 2017 bundelden twee Brusselse jeugdtheaters de krachten: gedurende het mini-festival 'Ménage à deux' presenteerden Bronks en Montagne Magique een gemeenschappelijke programmatie. Hoewel ze in het verleden al hadden samengewerkt, kozen ze deze keer voor de complete synergie op vlak van programmatie, promotie, personeelsbeheer, ... Ook taal werd uitgewisseld; de Franstalige voorstellingen werden vertoond in het Nederlandstalige Bronks, en omgekeerd. 
Samenwerking
Revue de presse

Nieuwe informatie over de cultuurpool Citroën

Het toekomstige museum voor moderne kunst van Brussel in de voormalige Citroëngarage aan het Ijzerplein heeft nu een naam: Kanal. Yves Golstein, verantwoordelijk van het project, wilt een instelling geworteld in de stad en de wijk. Naar eigen zeggen, wordt Kanal zeker geen bijkantoor-museum van de Centre Pompidou. Deze nieuwe naam wil een reflectie zijn van de Brusselse realiteit (door de mengeling van Nederlands en Frans) en refereert daarnaast ook naar de buurt waarin het museum zich zal vestigen. 
Culturele infrastructuur
Nieuws

Opening 'Het huis van Herman Teirlinck'

Precies 50 jaar na het overlijden van Herman Teirlinck krijgt zijn huis in Beersel, samen met een nieuwe eigenaar, ook een nieuwe culturele bestemming. Het huis wordt een residentie voor schrijvers en artiesten, en een plek voor culturele uitwisseling. Er komt een kwaliteitsvol programma van kleinschalige, literaire en culturele activiteiten en een reeks fijne publicaties. De veelzijdige visionair die Herman Teirlinck was, blijft de grote inspirator.
Artistieke & culturele sector