Pers | Brusselse theatercafés krijgen extra subsidies

De Brussels theatercafés hebben het steeds moeilijk om te overleven met de weinige subsidies die ze krijgen. Om de theatercafés een steuntje in de rug te geven, maakt Fadila Lanaan (PS) nu 50.000 euro vrij

Brussel kent 16 erkende theatercafés, waaronder La Samaritaine, L’Os à Moelle en The Music Village, ZoARt Music, Les Lundis D'Hortense, ... Veel van deze plaatsen zijn gereputeerd voor hun vernieuwende programmatie en het steunen van jong opkomend talent. Toch dreigen heel wat theatercafés hun deuren te sluiten door financiele problemen. De meeste krijgen zeer weinig structurele steun van COCOF. Zo krijgt bijvoorbeeld L'Os à Moelle in Schaerbeek amper 5000 euro structurele subsidie. De organisatie moest enkele maanden geleden haar publiek oproepen om donaties te schenken, omdat ze bijna 30.000 in het rood stond. Fadila Lanaan beslist nu om iets te doen aan deze crisis; ze maakt 50.000 euro extra budget vrij voor het volgende seizoen. Om in aanmerking te komen voor deze subsidies, moeten theatercafés jonge artiesten opnemen en promoten via hun  programmatie. 

Daarnaast organiseert visit.brussels in samenwerking met de theatercafés van 9 tot 12 november2016 een weekend met een promotiecampagne en een speciale programmatie in alle erkende zalen.  

BRONNEN: 

"Extra subsidies voor Brusselse theatercafés", bruzz.be, 21/06/16
Lhuillier, "Les cafés-théâtres respirent", lesoir.be, 21/06/16

Beleid Toerisme

Toon enkel RAB / BKO
Nieuws
Nieuws

Hof van Beroep trekt concessierecht in, maar Brussels Expo zal het Koninklijk Circus toch tijdelijk uitbaten

Op basis van de klacht van concessiehouder Botanique besliste het Hof van Beroep om de uitbating van het Koninklijk Circus door Brussels Expo op te schorten tot volgend jaar. Het Hof van Beroep wees op 'partijdigheid en belangenvermenging’ bij het toekennen van de overeenkomst aan de Stad Brussel (via haar vzw Brussels Expo). In het Brusselse schepencollege dat over de concessieovereenkoms besliste, zetelden immers aankomend burgemeester Philippe Close, ex-burgemeester Yvan Mayeur, gemeenteraadslid Christian Ceux, (ontslagnemend) schepen Ans Persoons en schepen Geoffroy Coomans de Brachène - allemaal huidige of voormalige leden van Brussels Expo.Brussels Expo had het programma voor het komende seizoen echter al had uitgewerkt en ingepland voordat ze het nieuws van de opschorting kreeg. Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroepbeslistet het college van schepenen en de burgemeester om Brussels Expo het Koninklijk Circus toch tijdelijk te laten beheren, om geen verlies en schadevergoedingen op te lopen. 
Beleid Culturele infrastructuur
Revue de presse

Een petitie voor het Wiertzmuseum

Het Europese Parlement heeft via een onofficiële deal met de Federale Regie der Gebouwen het huis en de tuin van kunstenaar Antoine Wiertz voor 1 euro in erfpacht gekregen, met de voorwaarde het te restaureren. Het huis en de tuin liggen naast het Wiertz-museum en zouden wel eigendom van de Belgische Staat blijven. Naar aanleiding daarvan werd een petitie gelanceerd om deze deal tegen te gaan. De burgers achter de petitie moedigen de Belgische Staat (en het Europese parlement) aan om samen na te denken over een innovatief project voor het Wiertzmuseum, het Leopoldpark en de omliggende buurt. 
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Europa
Nieuws
Nieuws

Veranderingen bij La Concertation

La Concertation des Centres Culturels Bruxellois verandert van naam en wordt "La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise". Zo wil de organisatie nog meer haar dagelijkse werking en waarden benadrukken: openheid, nabijheid, partnerschap, uitwisseling en aanwezigheid op het terrein. Ook de nieuwe statuten van La Concertation werden goedgekeurd op de Algemene Vergadering. Organisaties die geen Centres culturels zijn, kunnen nu ook lid worden van de organisatie, terwijl dit vroeger niet het geval was. 
Artistieke & culturele sector