Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz in aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  


In de aanloopfase naar de toekomstige cultuurpool – waarvoor nu een architectuurwedstrijd loopt – organiseert de Stichting Kanal een jaar lang een cultureel programma in samenwerking met het Centre Pompidou (de structurele partner van het gehele project). Dit culturele jaar loopt van mei 2018 tot juni 2019 in de garage aan het IJzerplein, voordat de werken voor de renovatie en de herbestemming van het gebouw starten.

Bron"Stichting Kanal organiseert de eerste tentoonstelling van Cultuurpool Citroën in mei 2018", www.poleculturelcitroen.brussels


Sven Gatz, Vlaams Minister voor Cultuur en Brussel, liet weten dat hij het project gedurende 3 jaar zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  

Deze aankondiging zorgde voor wat kritiek tijdens de Commissie Cultuur in het Vlaams Parlement omdat de partij N-VA vindt dat het kostenplaatje van het project niet transparant genoeg is. Minister Gatz belooft dat er tegenover de subsidie wel kwaliteitsgaranties en een inhoudelijke controle staan. 

Bron: "Gatz pompt geld in cultuurpool KANAL tot onvrede van N-VA", Godfried Roelant, bruzz.be, 08/11/2017.

Citroën Culturele infrastructuur

Toon enkel RAB / BKO
Persbericht

Cultureel samenwerkingsakkoord Cultuur Culture | Samenwerking groeit: 160.000 euro voor 22 culturele projecten tussen Vlamingen en Franstaligen

In 2014 sloten de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap een cultureel akkoord. Onder impuls van Minister Gatz en Minister Greoli werd in een goede geest van samenwerkingsfederalisme uitvoering aan het akkoord gegeven. Het leidt ertoe dat er binnen het federale België meer overleg is over belangrijke dossiers als het kunstenaarsstatuut of cultuurcommunicatie in Brussel, en moedigen de Ministers tegelijk ook samenwerking en uitwisseling in de sector zelf aan. Voor de derde maal selecteren de Ministers uit een resem aanvragen 22 sterke culturele projecten die kennis, publiek en aanbod uitwisselen over de taalgrens.
Samenwerking
Revue de presse

Grensoverschrijdend gedrag: de culturele sector (NL en FR) reageert

Sinds de getuigenissen over Weinstein in Hollywood, de Bart De Pauw-affaire en de #MeToo-hashtag, kwam in België een groot debat op gang over grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Tijdens een parlementaire commissie rond dit thema, zei Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) dat er zeer veel verzwegen wordt en er een doofpotmentaliteit heerst. Minister Sven Gatz denkt na over een apart meldpunt voor de culturele sector. 
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling