Cultuurpool Citroën: 7 geselecteerde teams voor het internationale architectuurwedstrijd

In het kader van de architectuurwedstrijd voor de Cultuurpool Citroën heeft de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) 7 finalisten geselecteerd uit de 92 inzendingen die binnenkwamen voor de reconversie van de Citroëngarage aan het kanaal van Brussel.


De 7 multidisciplinaire teams (met minimaal expertise in architectuur, stabiliteit, speciale technieken, akoestiek, EPB-coördinatie, veiligheids- en gezondheidscoördinatie) die doorgaan naar de tweede selectieronde moeten nu uiterlijk 23 december 2017 een projectontwerp indienen met hun visie op de toekomstige cultuurpool. Na de analyse van de voorstellen door een internationale jury onder voorzitterschap van Roger Diener zal de MSI ten laatste in maart 2018 de toekomstige ontwerper van de Cultuurpool Citroën benoemen. 
Hierbij in alfabetische volgorde de 7 teams die werden geselecteerd na de eerste ronde:

  • 51N4E / CARUSO ST JOHN ARCHITECTS
  • ADVVT / AGWA / 6A
  • DILLER SCOFIDIO + RENFRO / JDS ARCHITECTS
  • LHOAS & LHOAS / ORTNER & ORTNER
  • NOA / EM2N / SERGISON BATES
  • OFFICE / CHRIST & GANTENBEIN
  • OMA

Nieuw model

Het selectiecomité dat de MSI samenstelde om de kwaliteit van de inzendingen te beoordelen, was bijzonder te spreken over het zeer hoge niveau dat al werd bereikt in de eerste ronde van de wedstrijd.

Het comité verrichtte een grondig onderzoek van de 92 inzendingen op basis van de criteria van de aanbesteding, die erop waren gericht om uit te komen bij het multidisciplinaire team dat het beste in staat zal zijn om de uitdagingen en ambities van het project te vervullen, zoals al beschreven in de documenten van de aanbesteding: ‘De Citroën Cultuurpool zal zijn eigen model, meer bepaald dat van cultuurinstrument in beweging, moeten uitvinden. Het project nodigt uit tot innovatie, verbindt disciplines met elkaar, vormt, zowel voor de creatievelingen als voor het publiek een flexibel instrument dat zich aanpast aan de voortdurende culturele mutaties en zelf het begrip flexibiliteit uitademt. Het project richt zich op de stad en de omliggende wijken, wil een ontmoetingsplek zijn voor zo veel mogelijk bezoekers, een echt instrument van ‘samen leven’. Het project moet rekening houden met de integratie in de stad, de wijk en in relatie met de omliggende openbare ruimte; het neerzetten van het programma in een bestaand gebouw met grote patrimoniale waarde; het organiseren van de binnenruimtes en de valorisatie daarvan ten opzichte van het programma; het beheer van de verschillende circulatiestromen (publiek, privé, logistiek,…); de technische kwaliteit van de gebouwen, zowel bij de bouw/renovatie, maar ook tijdens de volledige levensduur van het gebouw; de naleving van het budget.’

Internationaal cultuurcentrum

De MSI kocht het emblematische gebouw van de Citroëngarage voor de ontwikkeling van de internationale cultuurpool die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nastreeft. Na de reconversie komt hier:

  • een museum voor moderne en hedendaagse kunst (15.000 m2);
  • een architectuurcentrum (10.000 m2);
  • een uitnodigende openbare ruimte met een culturele, educatieve en recreatieve functie (10.000 m2).

Het budget voor het project bedraagt 125.000.000 euro excl. btw.

Meer info: www.cultuurpoolcitroen.brussels.


Persoverzicht:

Citroën Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling

Toon enkel RAB / BKO
Revue de presse

Grensoverschrijdend gedrag: de culturele sector (NL en FR) reageert

Sinds de getuigenissen over Weinstein in Hollywood, de Bart De Pauw-affaire en de #MeToo-hashtag, kwam in België een groot debat op gang over grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Tijdens een parlementaire commissie rond dit thema, zei Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) dat er zeer veel verzwegen wordt en er een doofpotmentaliteit heerst. Minister Sven Gatz denkt na over een apart meldpunt voor de culturele sector. 
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Persbericht

Stad Brussel | Een nieuwe website voor het Street Art Parcours

Voortaan vindt u het Street Art Parcours van de Stad Brussel online op parcoursstreetart.brussels. Deze nieuwe website verzamelt een honderdtal kunstwerken rond spontane stedelijke kunst of gerealiseerd in samenwerking met het initatief. De website biedt de mogelijkheid om Street art-wandelingen uit te stippelen en te informeren over de nieuwste realisaties inzake stedelijke kunst op het gemeentelijke grondgebied. 
Artistieke & culturele sector
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard gebruikt de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz in aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur