Museum Night Fever 2017 | 23 musea slaan de handen in elkaar voor de 10e editie van Museum Night Fever

Musea duf, oubollig, en ronduit vervelend? Geen denken aan! Museum Night Fever, de jaarlijkse nacht van de Brusselse musea gaat de uitdaging dit jaar voor de 10e keer aan: bezoekers overtuigen van de hedendaagse relevantie van musea en de vlam bij een soms terughoudend publiek nieuw leven inblazen. 


PERSBERICHT

23 musea slaan de handen in elkaar voor de 10e editie van Museum Night Fever op zaterdag 11 maart

  • MNF, jong kunstenaarstalent wakkert de vlam weer aan

Naar jaarlijkse gewoonte is de inzet ook nu weer hoog: creatieve ideeën uit de hoofden van bijna 1.000 jonge, brandend ambitieuze artiesten in wisselwerking met de collecties van een twintigtal Brusselse musea. Op 11 maart  worden 23 musea heruitgevonden door jongeren en blijven de deuren open tot 1 uur ‘s nachts voor een buitengewone avond. Kunstenaarscollectieven, studenten en academies, verenigingen en jeugdcentra nemen de uitdaging aan en bekokstoofden een programmatie die niemand koud laat! Wees gewaarschuwd, het is niet de bedoeling om van elk museum een nachtclub te maken. Na vele vergaderingen ontwikkelden de jongeren in samenspraak met de musea een gebalanceerd, uitgekookt programma. Performances, concerten, ateliers, rondleidingen en toepasselijke verrassingen, helemaal op maat van en met bijzondere aandacht voor de thema’s en tentoonstellingen van de musea zelf. Wij voelen al aan onze kleine teen dat het publiek vraagt om méér.

  • 10 JAAR!

In 2008 ontdekten 4.500 enthousiaste bezoekers het evenement in een bescheiden aantal van 7 deelnemende musea. Tijdens de vorige editie verwelkomden we net geen 17.000 bezoekers en intussen nemen er minstens 20 Brusselse musea deel. Met de 10e editie zijn we aan een absolute mijlpaal beland. Het vlammende startschot wordt gegeven op het Koningsplein, een knal die begeleid wordt door een fanfare die de keien uit het plein zal doen swingen, waarna het vuur zich over de stad verspreidt met de gratis pendelbussen die elk van de 23 musea
aandoen.

  • 23 deelnemende musea 

Voor de 10e editie van MNF openen niet minder dan 23 musea hun deuren van 19 tot 1 uur. Dit jaar vallen daar ook musea onder die minder bekendheid genieten bij het grote publiek, zoals het Art & Marges museum (dat zich specialiseert in outsiderkunst of art brut), La Fonderie (het Brussels museum voor Arbeid en Industrie) of het mysterieuze museum voor Fantastische Kunst (MAF). Ook de ‘vaste klanten’ nemen deel, de grote publiekstrekkers zeg maar, zoals: BOZAR, WIELS, het Museum voor Natuurwetenschappen, het Legermuseum en het BELvue museum. Drie musea staan voor hun vuurdoop en nemen voor de eerste keer deel aan MNF. In ARGOS, Centrum voor Kunst en Media, staat de hele avond in het teken van de geschiedenis van dans en performance, ondersteund door Opera Capture Club. De Boghossianstichting (Villa Empain) gaf aan Destelheide en de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars toestemming de art nouveau-villa om te bouwen naar een « Villa en pain ». Ten slotte luistert het FTRSND-collectief de tentoonstelling van Delta op in het MIMA, Millennium Iconoclast Museum of Art en Cultuur 2.0. 

Bekijk de lijst van alle musea en het volledige programma op http://www.museumnightfever.be

  • Gidsen en gidsen in opleiding

In heel wat musea kunnen de bezoekers zich laten rondleiden door jongeren en studenten in opleiding. Het gaat  hierbij niet om rondleidingen in de klassieke zin van het woord, wel om persoonlijke en korte toelichtingen bij zelfgekozen werken.

  • Afterparty

MNF wordt uitbundig afgesloten met een grote afterparty vanaf 23u in Bloody Louis (in de Louisagalerij). De lineup is een combinatie van bekende en opkomende dj’s: Nico Morano, DkA LIVE, Leesa, La Fine Equipe LIVE, Faisal, R.O, Todiefor,…! En ook hier vind je de artistieke toets terug in de vorm van live painting, video mapping en performances. In totaal zijn meer dan 30 muzikanten en artiesten betrokken bij de programmatie. De organisatie van de afterparty is in handen van MacSwell, een Brusselse vzw die instaat voor de promotie van jonge artiesten en ook zelf productiewerk op zich neemt.

  • Gratis pendelbussen MIVB

Speciale pendelbussen van MIVB rijden van 19u tot 1u tussen alle deelnemende musea en tot 1u30 naar de afterparty. Een leger jong muzikaal talent begeleidt bezoekers tijdens hun busrit op een mix van folk, reggae, blues, gipsy, funk, jazz of gewoon op verzoeknummers. Het gebruik van de bussen is volledig gratis voor alle tickethouders met een bandje van MNF. Daarnaast biedt het ticket ook gratis toegang tot tram 92 tussen de haltes van het Koningsplein en het station van Schaarbeek (die langs Botanique en Train World passeert), de Noctis nachtbussen nemen je terug mee naar eender welke uithoek van Brussel. 

  • Museum Night Fever-pass blijft geldig tot 31/3/2017!

Geen tijd gehad om dat ene museum te bezoeken of wil je je favoriete museum nog een keer rustig bezoeken? Dat kan. De Museum Night Fever-pass geeft nog tot eind maart recht op één herhaalbezoek in één van de deelnemende musea. Bijna alle musea doen mee aan de actie. De volledige lijst is terug te vinden op www.museumnightfever.be.

PRAKTISCH

Tickets:

MNF-pass = toegang tot 23 musea + pendelbussen van de MIVB + Noctis + heen-en-terug ticket MIVB Tram 92 tussen Koningsplein en station van Schaarbeek (Botanique + Train World)

Standaardpas: 11 € / 15 € (voorverkoop / dag zelf)
Combipas (inclusief afterparty): 18 € / 22 € (voorverkoop / dag zelf)

De voorverkoop start op 20/2/2017.

Passen beschikbaar online via www.museumnightfever.be + bij alle deelnemende musea, Fnac, visit.brussels en PointCulture van de ULB. Kortingen: Artikel 27 en Paspartoe.

Infopunt avond zelf:
Info-BUS Koningsplein: zaterdag 11 maart, 1u-24u


Artistieke & culturele sector

Toon enkel RAB / BKO
Revue de presse

Grensoverschrijdend gedrag: de culturele sector (NL en FR) reageert

Sinds de getuigenissen over Weinstein in Hollywood, de Bart De Pauw-affaire en de #MeToo-hashtag, kwam in België een groot debat op gang over grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Tijdens een parlementaire commissie rond dit thema, zei Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) dat er zeer veel verzwegen wordt en er een doofpotmentaliteit heerst. Minister Sven Gatz denkt na over een apart meldpunt voor de culturele sector. 
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Persbericht

Stad Brussel | Een nieuwe website voor het Street Art Parcours

Voortaan vindt u het Street Art Parcours van de Stad Brussel online op parcoursstreetart.brussels. Deze nieuwe website verzamelt een honderdtal kunstwerken rond spontane stedelijke kunst of gerealiseerd in samenwerking met het initatief. De website biedt de mogelijkheid om Street art-wandelingen uit te stippelen en te informeren over de nieuwste realisaties inzake stedelijke kunst op het gemeentelijke grondgebied. 
Artistieke & culturele sector
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard gebruikt de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz in aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur