Lancering van de Cultuurpool Citroën

In dit artikel tonen we een (onvolledig) persoverzicht (FR/NL) over de lancering van de 'Cultuurpool Citroën', het nieuwe project van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In de gekozen artikels komt Yves Goldstein, projectleider, aan het woord (in Bruzz en Le Vif) en tonen we ook de reactie van Bie Vancraeynest, projectmedewerker bij Demos (via haar column op mo.be).


NL/ Citroënmuseum kan het gezicht van Brussel veranderen 

Bruzz - 28/04/17 - Laurent Vermeersch

Yves Goldstein, de projectleider, gaf een uitgebreid interview in Bruzz over zijn plannen, de mogelijkheden van 35.000 vierkante meter voor cultuur, de samenwerking met het Centre Pompidou, ... 

Hier te lezen >>>

FR/ Plus qu'un musée

Le Vif - 17/03/17 - Michel Verlinden (ACCÈS ABONNÉ UNIQUEMENT)

Yves Goldstein, lors d'une visite guidée du bâtiment, livre sa vision du futur pôle culturel Citroën. Il parle des attentes du concours d'architecture, de l'accord passé avec le Centre Pompidou, de l'ancrage du pôle dans la Ville, et du rôle que celui-ci aura à jouer pour l'image de la Région.

A lire ici >>> (ACCÈS ABONNÉ UNIQUEMENT)

NL/ Beter een schot voor de boeg dan vijgen na pasen

mo.be - 03/05/17 - Bie Vancraeynest

Bie Vancraeynest, vroegere coördinatrice van Jeugdhuis Chicago en momenteel projectmedewerker bij Demos, schreef een column als reactie op het interview met Goldstein in Bruzz. Ze  pleit voor het betrekken van de buurt, de jongeren en de kennis van Brusselse sociale en cultuurwerkers en stelt zich veel vragen omdat er momenteel nog zeer weinig duidelijkheid is over de invulling van het gebouw: 

"Daar komt een nieuwe culturele pool, in de gebouwen waar nu nog Citroënwagens worden hersteld en verkocht. Dat hoorde u allicht zoemen hier en daar. Ik ook, maar verder dan gezoem sijpelde nog maar weinig door over de precieze invulling ervan. Nochtans leef ik met gespitste oren."
"De Citroënsite is een kans voor jongeren om een nieuw stukje Brussel te verbeelden…De tijd dat je zo’n investering kan doen in de stad Brussel, zonder daar organisaties, burgerinitiatieven en bewoners bij te betrekken, die ligt achter ons. Dat weten Goldstein en co allicht. Maar ik herinner hen er graag aan, voor de aardigheid."

Hier te lezen >>>


Maar ook...

De MSI (Maatschappij voor stedelijke inrichting) heeft ook een website ontwikkeld voor het grote publiek (www.cultuurpoolcitroen.brussels), waar meer te vinden is over de kenmerken van het gebouw, de doelstellingen en de partners van het project (Centre Pompidou, CIVA Stichting) en de lopende procedures. De MSI zal hier ook regelmatig nieuws publiceren, onder meer over de belangrijkste fasen van het project, zoals de lancering van de internationale architectuurwedstrijd. Wie op de hoogte wil blijven van het nieuws, kan zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Ook heeft de MSI een brochure uitgegeven over de Cultuurpool Citroën, die hier gedownload kan worden.

Citroën Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling

Toon enkel RAB / BKO
Persbericht

Meer zichtbaarheid voor lokale evenementen dankzij een overeenkomst tussen visit.brussels en de gemeente Anderlecht

De gemeente Anderlecht, het Centre culturel Escale du Nord en het Gemeenschapcentrum De Rinck hebben met visit.brussels een overeenkomst getekent om evenementen in Anderlecht op gewestelijk vlak te promoten en een rechtstreekse export van de gegevens van agenda.brussels mogelijk te maken door de organisatoren van evenementen via de verschillende communicatiemiddelen van de gemeente en de partners.
Communicatie
Communiqué de presse

Oprichting van het label "United Stages" met eerste solidaire mars voor migranten

Verschillende culturele spelers zijn al enkele maanden geregeld samengekomen om concrete acties op te zetten om solidariteit te betuigen voor vluchtelingen en migranten. Vanuit deze behoefte om zich te verenigen en zich te engageren werd een label opgericht: Unites Stages. De labelhouders organiseren op 18 juni ook een mars van solidaire burgers, in een feestelijke en gezellige sfeer, om op te roepen tot een echt en menselijker opvangbeleid. [persbericht in het Frans]
Beleid Diversiteit