Lancering van de Cultuurpool Citroën

In dit artikel tonen we een (onvolledig) persoverzicht (FR/NL) over de lancering van de 'Cultuurpool Citroën', het nieuwe project van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In de gekozen artikels komt Yves Goldstein, projectleider, aan het woord (in Bruzz en Le Vif) en tonen we ook de reactie van Bie Vancraeynest, projectmedewerker bij Demos (via haar column op mo.be).


NL/ Citroënmuseum kan het gezicht van Brussel veranderen 

Bruzz - 28/04/17 - Laurent Vermeersch

Yves Goldstein, de projectleider, gaf een uitgebreid interview in Bruzz over zijn plannen, de mogelijkheden van 35.000 vierkante meter voor cultuur, de samenwerking met het Centre Pompidou, ... 

Hier te lezen >>>

FR/ Plus qu'un musée

Le Vif - 17/03/17 - Michel Verlinden (ACCÈS ABONNÉ UNIQUEMENT)

Yves Goldstein, lors d'une visite guidée du bâtiment, livre sa vision du futur pôle culturel Citroën. Il parle des attentes du concours d'architecture, de l'accord passé avec le Centre Pompidou, de l'ancrage du pôle dans la Ville, et du rôle que celui-ci aura à jouer pour l'image de la Région.

A lire ici >>> (ACCÈS ABONNÉ UNIQUEMENT)

NL/ Beter een schot voor de boeg dan vijgen na pasen

mo.be - 03/05/17 - Bie Vancraeynest

Bie Vancraeynest, vroegere coördinatrice van Jeugdhuis Chicago en momenteel projectmedewerker bij Demos, schreef een column als reactie op het interview met Goldstein in Bruzz. Ze  pleit voor het betrekken van de buurt, de jongeren en de kennis van Brusselse sociale en cultuurwerkers en stelt zich veel vragen omdat er momenteel nog zeer weinig duidelijkheid is over de invulling van het gebouw: 

"Daar komt een nieuwe culturele pool, in de gebouwen waar nu nog Citroënwagens worden hersteld en verkocht. Dat hoorde u allicht zoemen hier en daar. Ik ook, maar verder dan gezoem sijpelde nog maar weinig door over de precieze invulling ervan. Nochtans leef ik met gespitste oren."
"De Citroënsite is een kans voor jongeren om een nieuw stukje Brussel te verbeelden…De tijd dat je zo’n investering kan doen in de stad Brussel, zonder daar organisaties, burgerinitiatieven en bewoners bij te betrekken, die ligt achter ons. Dat weten Goldstein en co allicht. Maar ik herinner hen er graag aan, voor de aardigheid."

Hier te lezen >>>


Maar ook...

De MSI (Maatschappij voor stedelijke inrichting) heeft ook een website ontwikkeld voor het grote publiek (www.cultuurpoolcitroen.brussels), waar meer te vinden is over de kenmerken van het gebouw, de doelstellingen en de partners van het project (Centre Pompidou, CIVA Stichting) en de lopende procedures. De MSI zal hier ook regelmatig nieuws publiceren, onder meer over de belangrijkste fasen van het project, zoals de lancering van de internationale architectuurwedstrijd. Wie op de hoogte wil blijven van het nieuws, kan zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Ook heeft de MSI een brochure uitgegeven over de Cultuurpool Citroën, die hier gedownload kan worden.

Citroën Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling

Toon enkel RAB / BKO
Revue de presse

Grensoverschrijdend gedrag: de culturele sector (NL en FR) reageert

Sinds de getuigenissen over Weinstein in Hollywood, de Bart De Pauw-affaire en de #MeToo-hashtag, kwam in België een groot debat op gang over grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Tijdens een parlementaire commissie rond dit thema, zei Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) dat er zeer veel verzwegen wordt en er een doofpotmentaliteit heerst. Minister Sven Gatz denkt na over een apart meldpunt voor de culturele sector. 
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Persbericht

Stad Brussel | Een nieuwe website voor het Street Art Parcours

Voortaan vindt u het Street Art Parcours van de Stad Brussel online op parcoursstreetart.brussels. Deze nieuwe website verzamelt een honderdtal kunstwerken rond spontane stedelijke kunst of gerealiseerd in samenwerking met het initatief. De website biedt de mogelijkheid om Street art-wandelingen uit te stippelen en te informeren over de nieuwste realisaties inzake stedelijke kunst op het gemeentelijke grondgebied. 
Artistieke & culturele sector
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard gebruikt de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz in aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur