Een nieuwe portaalsite voor en van de Brusselse musea

De Brusselse Museumraad, die 117 Brusselse musea verenigd, lanceert een nieuwe portaalwebsite, brusselsmuseums.be. Bezoekers kunnen concrete, kraakheldere en creatieve informatie terugvinden over alle musea die aangesloten zijn bij de Brussels Museumraad. 


Persdossier - Brusselse Museumraad - 03/07/2017

MAG HET WAT MEER ZIJN?
BRUSSELSMUSEUMS.BE

brusselsmuseums.be, dat is meer dan 100 musea (117 om exact te zijn) verzameld op een webplatform door ons, de Brusselse Museumraad. Als vereniging met een hart dat klopt voor musea organiseren we onder meer Museum Night Fever en de Nocturnes van de Brusselse musea.

Op 03/07/2017 lanceren we de nieuwe portaalsite voor en van de Brusselse musea. Met de nieuwe website schotelen we nog altijd correcte informatie voor, maar dan kraakhelder, met levendige en creatieve inhoud over alles in verband met Brusselse musea. Het staat buiten kijf dat die bruisen: van erotisch getinte museumbezoeken smurf je zo op een eeuw oude tram langs de rand van het Zoniënwoud. En dan zwijgen we nog over de hevig woedende debatten over de plaats van hedendaagse kunst in onze hoofdstad.

Het mag duidelijk wezen dat de Brusselse musea een diverse activiteitenkalender in de aanbieding hebben en dat het hoog tijd wordt dat die de aandacht krijgt die ze verdient. Zonder blozen durven we stellen dat we niet hoeven onder te doen voor Parijs en Londen als het over de schoonheid van collecties en kwaliteit van tentoonstellingen gaat, want die zijn vaak grandioos, soms kritisch en met een kleine dosis zelfspot immer oprecht. Stuk voor stuk zijn ze terug te vinden op brusselsmuseums.be in een intuïtieve interface die bezoekers naar de juiste museumdeuren gidst om daarover een Insta te posten met #brusselsmuseums of het enthousiasme ouderwets mondeling te verspreiden, want brusselsmuseums.be moet en zal gehoord en gezien worden!

WAT IS ER NIEUW AAN BRUSSELSMUSEUMS.BE?

brusselsmuseums.be zal nooit meer hetzelfde zijn. Van de vorige versie bewaren we enkel het goede: de individuele webpagina’s van elk Brussels museum met een overzicht van de lopende activiteiten (voorzien van plaatjes), een overzicht van alle exposities en een immer geüpdatete en oerdegelijke FAQ die de vreemdste vragen over musea (ook wanneer ze gratis zijn) beantwoordt. Dat alles in 3 talen: Frans, Nederlands en Engels.

Aan zowel de trouwe museumbezoeker, (zondags)toerist als ijverige ontdekkingsreiziger stelt brusselsmuseums.be het volgende voor:

117 musea om te ontdekken

Afrikaanse kunst, glimmende bolides, keramieken wandklokken, schrikbarend realistisch anatomische afgietsels, archieven bij de vleet of een folkloristische garderobe: je kan het zo gek niet bedenken of het bevindt zich wel in een Brusselse collectie. Niet minder dan 117 musea worden onder de loep genomen op portaalsite, zodat voor eens en altijd het verschil duidelijk is tussen het Magritte Museum en het René Magritte Museum, Botanique en de Plantentuin van Meise, het MIM en het MIMA, de Koninklijke Musea en het Paleis voor Schone Kunsten van België.

Een museumadvisor

Een niet te versmaden compilatie van artikels met waardevolle aanbevelingen: van de tijdloze klassiekers tot obscure verborgen parels. De artikels bundelen musea volgens een bepaald thema, in de trant van

  • “13 Brusselse musea met een unieke bouwstijl”
  • “De mooiste musea waar je nog nooit van gehoord hebt”
  • “Een lang weekend in Brussel voor museumverslaafden”...

Een videotheek

Deze sectie verzamelt alle (audio) visuele inhoud van de musea zelf om hen zo een geweldige vertegenwoordiging te garanderen: teasers voor tentoonstellingen, introductiefilmpjes, een kijk achter de schermen, videoreviews…

Een agenda

Om rechtstreeks toe te voegen aan je favorietenlijst, opdat je weet welke expositie of activiteit waar en wanneer plaats heeft.

Een nieuwspagina

Voor wie zijn portie museumnieuwtjes graag op een dagelijkse basis heeft, bij wijze van exclusieve online museumkrant, met daarin aankondigingen over nieuwe musea en aan welke volop gebouwd wordt (of eeuwig gerenoveerd), toonaangevende tentoonstellingen, ontwikkelingen in de museumsector en zo meer!

Anysurfer Label

Onze site is toegankelijk voor iedereen en kreeg het officiële Anysurfer label: het gebruik is dus aangepast voor mensen met een beperking dankzij een solide webontwikkeling

WIE HOUDT ZICH SCHUIL ACHTER BRUSSELSMUSEUMS.BE?

Dat is simpelweg de Brusselse Museumraad vzw, de overkoepelende organisatie van de Brusselse musea. Als vereniging sporen we de musea continu aan hun aanbod te verbeteren en diversifiëren. Wij ondersteunen ze en stimuleren hun onderlinge synergie, terwijl we hen ook in de kijker zetten met initiatieven zoals Museum Night Fever, de Nocturnes van de Brusselse musea, de Brussels Card, de catalogus “100 schatten”, het Museumplan en – bijna vergeten – het hele jaar door met brusselsmuseums.be. Opdat Brussel de erkenning krijgt die ze verdient als museumstad voor Brusselaars, Belgische en buitenlandse toeristen. 


Het persdossier, hier >>>

Communicatie

Toon enkel RAB / BKO
Nieuws
Nieuws

Hof van Beroep trekt concessierecht in, maar Brussels Expo zal het Koninklijk Circus toch tijdelijk uitbaten

Op basis van de klacht van concessiehouder Botanique besliste het Hof van Beroep om de uitbating van het Koninklijk Circus door Brussels Expo op te schorten tot volgend jaar. Het Hof van Beroep wees op 'partijdigheid en belangenvermenging’ bij het toekennen van de overeenkomst aan de Stad Brussel (via haar vzw Brussels Expo). In het Brusselse schepencollege dat over de concessieovereenkoms besliste, zetelden immers aankomend burgemeester Philippe Close, ex-burgemeester Yvan Mayeur, gemeenteraadslid Christian Ceux, (ontslagnemend) schepen Ans Persoons en schepen Geoffroy Coomans de Brachène - allemaal huidige of voormalige leden van Brussels Expo.Brussels Expo had het programma voor het komende seizoen echter al had uitgewerkt en ingepland voordat ze het nieuws van de opschorting kreeg. Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroepbeslistet het college van schepenen en de burgemeester om Brussels Expo het Koninklijk Circus toch tijdelijk te laten beheren, om geen verlies en schadevergoedingen op te lopen. 
Beleid Culturele infrastructuur
Revue de presse

Een petitie voor het Wiertzmuseum

Het Europese Parlement heeft via een onofficiële deal met de Federale Regie der Gebouwen het huis en de tuin van kunstenaar Antoine Wiertz voor 1 euro in erfpacht gekregen, met de voorwaarde het te restaureren. Het huis en de tuin liggen naast het Wiertz-museum en zouden wel eigendom van de Belgische Staat blijven. Naar aanleiding daarvan werd een petitie gelanceerd om deze deal tegen te gaan. De burgers achter de petitie moedigen de Belgische Staat (en het Europese parlement) aan om samen na te denken over een innovatief project voor het Wiertzmuseum, het Leopoldpark en de omliggende buurt. 
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Europa
Nieuws
Nieuws

Veranderingen bij La Concertation

La Concertation des Centres Culturels Bruxellois verandert van naam en wordt "La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise". Zo wil de organisatie nog meer haar dagelijkse werking en waarden benadrukken: openheid, nabijheid, partnerschap, uitwisseling en aanwezigheid op het terrein. Ook de nieuwe statuten van La Concertation werden goedgekeurd op de Algemene Vergadering. Organisaties die geen Centres culturels zijn, kunnen nu ook lid worden van de organisatie, terwijl dit vroeger niet het geval was. 
Artistieke & culturele sector