BRUZZ | Lancering van het nieuwe magazine

Op woensdag 19 april werd de nieuwe BRUZZ gelanceerd. Het magazine, dat uitgebracht wordt door de Vlaams-Brusselse Media en het vroegere Agenda Magazine en Brussel Deze Week vervangt, bestaat vanaf nu als tweezijdig magazine. Het meertalige aspect, dat erg gewaardeerd werd  in Agenda Magazine, blijft behouden, zowel als de redactionele keuze om het werk van Brusselse kunstenaars en het alternatieve culturele circuit te belichten. 

Even ter herinnering. De Vlaams-Brusselse Media, gefinanceerd door de Vlaamse Gemeenschap en de VGC, kondigden in 2016 een hervorming aan van hun communicatiemiddelen. Daaronder viel ook het drietalige Agenda Magazine, een geliefde tool bij de culturele actoren en cultuurliefhebbers: het magazine was immers een perfect voorbeeld van een taal- en gemeenschapsoverschrijdend medium en belichtte daarnaast ook het alternatieve en minder bekende culturele circuit in Brussel dankzij de expertise van haar redactionele team. 

Het oorspronkelijke idee van de VBM was om het culturele magazine - dat meertalig zou blijven - als leaflet in het actualiteitsmagazine - enkel Nederlandstalig - te steken. Dit zou de zichtbaarheid bij het Frans- en anderstalige publiek erg inperken en botste daarom op heel wat kritiek en standpuntinnames. Zo kwam er al snel reactie van de communicatieverantwoordelijken van de culturele sector en schreef RAB/BKO zelf ook zelf een persbericht (hier te lezen >>>) om de verschillende overheden te wijzen op het belang van deze tool en ze op te roepen om het moment aan te grijpen om echt werk te maken van een gedeeld communicatiemiddel voor Brussel. De oproep vond ingang en leidde tot meer dialoog met en tussen de verschillende overheden over het opzetten van een reële culturele communicatiestrategie voor Brussel. Ook de oproep van de communicatie-actoren viel duidelijk niet in dovemansoren want uiteindelijk koos VBM voor een omkeerbaar formaat (ook wel "tête-bêche" genoemd in de uitgeverswereld). Door langs de ene kant een meertalig magazine te behouden met inhoud over Brusselse kunstenaars en de alternatieve culturele circuit, biedt de VBM toch een compromis tussen hun oorspronkelijk idee en de Brusselse realiteit. 

Daarnaast blijft RAB/BKO zal haar werk en reflectie uiteraard verderzetten rond het thema van de cultuurcommunicatie in Brussel. 

Presse: Nieuw BRUZZ-magazine: 'Nog meer uitzoomen en meer duiding', 18/04/17, bruzz.be

Communicatie

Toon enkel RAB / BKO
Nieuws
Nieuws

Hof van Beroep trekt concessierecht in, maar Brussels Expo zal het Koninklijk Circus toch tijdelijk uitbaten

Op basis van de klacht van concessiehouder Botanique besliste het Hof van Beroep om de uitbating van het Koninklijk Circus door Brussels Expo op te schorten tot volgend jaar. Het Hof van Beroep wees op 'partijdigheid en belangenvermenging’ bij het toekennen van de overeenkomst aan de Stad Brussel (via haar vzw Brussels Expo). In het Brusselse schepencollege dat over de concessieovereenkoms besliste, zetelden immers aankomend burgemeester Philippe Close, ex-burgemeester Yvan Mayeur, gemeenteraadslid Christian Ceux, (ontslagnemend) schepen Ans Persoons en schepen Geoffroy Coomans de Brachène - allemaal huidige of voormalige leden van Brussels Expo.Brussels Expo had het programma voor het komende seizoen echter al had uitgewerkt en ingepland voordat ze het nieuws van de opschorting kreeg. Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroepbeslistet het college van schepenen en de burgemeester om Brussels Expo het Koninklijk Circus toch tijdelijk te laten beheren, om geen verlies en schadevergoedingen op te lopen. 
Beleid Culturele infrastructuur
Revue de presse

Een petitie voor het Wiertzmuseum

Het Europese Parlement heeft via een onofficiële deal met de Federale Regie der Gebouwen het huis en de tuin van kunstenaar Antoine Wiertz voor 1 euro in erfpacht gekregen, met de voorwaarde het te restaureren. Het huis en de tuin liggen naast het Wiertz-museum en zouden wel eigendom van de Belgische Staat blijven. Naar aanleiding daarvan werd een petitie gelanceerd om deze deal tegen te gaan. De burgers achter de petitie moedigen de Belgische Staat (en het Europese parlement) aan om samen na te denken over een innovatief project voor het Wiertzmuseum, het Leopoldpark en de omliggende buurt. 
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Europa
Nieuws
Nieuws

Veranderingen bij La Concertation

La Concertation des Centres Culturels Bruxellois verandert van naam en wordt "La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise". Zo wil de organisatie nog meer haar dagelijkse werking en waarden benadrukken: openheid, nabijheid, partnerschap, uitwisseling en aanwezigheid op het terrein. Ook de nieuwe statuten van La Concertation werden goedgekeurd op de Algemene Vergadering. Organisaties die geen Centres culturels zijn, kunnen nu ook lid worden van de organisatie, terwijl dit vroeger niet het geval was. 
Artistieke & culturele sector