BRUZZ | Lancering van het nieuwe magazine

Op woensdag 19 april werd de nieuwe BRUZZ gelanceerd. Het magazine, dat uitgebracht wordt door de Vlaams-Brusselse Media en het vroegere Agenda Magazine en Brussel Deze Week vervangt, bestaat vanaf nu als tweezijdig magazine. Het meertalige aspect, dat erg gewaardeerd werd  in Agenda Magazine, blijft behouden, zowel als de redactionele keuze om het werk van Brusselse kunstenaars en het alternatieve culturele circuit te belichten. 

Even ter herinnering. De Vlaams-Brusselse Media, gefinanceerd door de Vlaamse Gemeenschap en de VGC, kondigden in 2016 een hervorming aan van hun communicatiemiddelen. Daaronder viel ook het drietalige Agenda Magazine, een geliefde tool bij de culturele actoren en cultuurliefhebbers: het magazine was immers een perfect voorbeeld van een taal- en gemeenschapsoverschrijdend medium en belichtte daarnaast ook het alternatieve en minder bekende culturele circuit in Brussel dankzij de expertise van haar redactionele team. 

Het oorspronkelijke idee van de VBM was om het culturele magazine - dat meertalig zou blijven - als leaflet in het actualiteitsmagazine - enkel Nederlandstalig - te steken. Dit zou de zichtbaarheid bij het Frans- en anderstalige publiek erg inperken en botste daarom op heel wat kritiek en standpuntinnames. Zo kwam er al snel reactie van de communicatieverantwoordelijken van de culturele sector en schreef RAB/BKO zelf ook zelf een persbericht (hier te lezen >>>) om de verschillende overheden te wijzen op het belang van deze tool en ze op te roepen om het moment aan te grijpen om echt werk te maken van een gedeeld communicatiemiddel voor Brussel. De oproep vond ingang en leidde tot meer dialoog met en tussen de verschillende overheden over het opzetten van een reële culturele communicatiestrategie voor Brussel. Ook de oproep van de communicatie-actoren viel duidelijk niet in dovemansoren want uiteindelijk koos VBM voor een omkeerbaar formaat (ook wel "tête-bêche" genoemd in de uitgeverswereld). Door langs de ene kant een meertalig magazine te behouden met inhoud over Brusselse kunstenaars en de alternatieve culturele circuit, biedt de VBM toch een compromis tussen hun oorspronkelijk idee en de Brusselse realiteit. 

Daarnaast blijft RAB/BKO zal haar werk en reflectie uiteraard verderzetten rond het thema van de cultuurcommunicatie in Brussel. 

Presse: Nieuw BRUZZ-magazine: 'Nog meer uitzoomen en meer duiding', 18/04/17, bruzz.be

Communicatie

Toon enkel RAB / BKO
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard maakt gebruik van de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz en aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdsetedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaamse Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur
Nieuws
Nieuws

Bronks & Montagne Magique organiseren samen "Ménage à deux"

Op 11 en 12 november 2017 bundelden twee Brusselse jeugdtheaters de krachten: gedurende het mini-festival 'Ménage à deux' presenteerden Bronks en Montagne Magique een gemeenschappelijke programmatie. Hoewel ze in het verleden al hadden samengewerkt, kozen ze deze keer voor de complete synergie op vlak van programmatie, promotie, personeelsbeheer, ... Ook taal werd uitgewisseld; de Franstalige voorstellingen werden vertoond in het Nederlandstalige Bronks, en omgekeerd. 
Samenwerking
Revue de presse

Nieuwe informatie over de cultuurpool Citroën

Het toekomstige museum voor moderne kunst van Brussel in de voormalige Citroëngarage aan het Ijzerplein heeft nu een naam: Kanal. Yves Golstein, verantwoordelijk van het project, wilt een instelling geworteld in de stad en de wijk. Naar eigen zeggen, wordt Kanal zeker geen bijkantoor-museum van de Centre Pompidou. Deze nieuwe naam wil een reflectie zijn van de Brusselse realiteit (door de mengeling van Nederlands en Frans) en refereert daarnaast ook naar de buurt waarin het museum zich zal vestigen. 
Culturele infrastructuur
Nieuws

Opening 'Het huis van Herman Teirlinck'

Precies 50 jaar na het overlijden van Herman Teirlinck krijgt zijn huis in Beersel, samen met een nieuwe eigenaar, ook een nieuwe culturele bestemming. Het huis wordt een residentie voor schrijvers en artiesten, en een plek voor culturele uitwisseling. Er komt een kwaliteitsvol programma van kleinschalige, literaire en culturele activiteiten en een reeks fijne publicaties. De veelzijdige visionair die Herman Teirlinck was, blijft de grote inspirator.
Artistieke & culturele sector