Brussel danst in Berlijn op 3 en 4 november 2017

Op initiatief van Rachid Madrane, visit.brussels en in samenwerking met de Beursschouwburg, les Brigittines, de Hallen van Schaarbeek en het Kaaitheater zullen op 3 en 4 november meer dan twintig dansers en choreografen die in Brussel leven deelnemen aan het Radical System Festival in Berlijn.


Persbericht - visit.brussels - 06/07/2017

Brussel danst in Berlijn op 3 en 4 november 2017

Meer dan twintig Brusselse choreografen en dansers zijn op 3 en 4 november 2017 uitgenodigd in het prestigieuze Radialsystem in Berlijn. De Duitse choreografe Sasha Waltz is meter van het festival Radical System, dat de diversiteit en radicaliteit van de nieuwe generatie Brusselse moderne dansers in de kijker zal zetten.

Brussel en Berlijn al jaren verenigd via de dans

Veel choreografen en dansers verdelen hun tijd tussen Berlijn en Brussel.
"De Duitse hoofdstad was dus de ideale opvolger voor 'Indiscipline', het evenement dat in 2016 in het Parijse Palais de Tokyo met veel succes de hedendaagse kunst vierde. Door dit jaar de schijnwerpers op onze choreografen en dansers te richten, zal Brussel opnieuw kunnen schitteren." Rachid Madrane, minister voor de Promotie van Brussel bij de Federatie Wallonië-Brussel.

Radialsystem, het Berlijnse danscentrum bij uitstek, en Sasha Waltz, een sleutelfiguur voor de Duitse hedendaagse dans, kijken ernaar uit om de creaties van de jonge generatie Brusselaars te ontdekken en uitwisselingen tussen de dansers van beide steden te zien plaatsvinden.

Radical System, een festival dat de taalbarrières overstijgt

“Het project is een mooi voorbeeld hoe de twee taalgemeenschappen samen hun schouders zetten onder een gemeenschappelijk programma dat de rijkdom en diversiteit van de Brussels hedendaagse dans mee uitdraagt.” Tom Bonte, directeur van de Beursschouwburg.
Radical System Contemporary Dance from Brussels, is een initiatief van Rachid Madrane, georganiseerd door visit.brussels in samenwerking met de Beursschouwburg, les Brigittines, de Hallen van Schaarbeek en het Kaaitheater.

" Als Brussel een kruispunt van culturen wordt genoemd dan wordt er op dat kruispunt steeds
meer gedanst." Guy Gypens, directeur Kaaitheater. De Brusselse scene is een kweekvijver voor nieuw talent en experimenteren. De gemeenschappelijke noemer? De radicaliteit van de taal.
" De vrijheid om de definitie van ‘dans’ continue uit te dagen en aan te scherpen zit het DNA van het Brusselse danslandschap. Ik denk dat net dát ook meespeelt in de internationale aantrekkingskracht en uitstraling die Brussel al jaren uitoefent als dansstad. ", besluit Tom Bonte.

Het programma wordt aangekondigd in september 2017.

Het programma brengt meer dan twintig dansers en choreografen samen van tien verschillende
nationaliteiten die allemaal in Brussel wonen of werken. De grote namen uit de danswereld ruimen baan voor de jonge generatie, die in Berlijn zal laten zien dat de Brusselse scene niets aan de energie heeft ingeboet waar het sinds de jaren 80 om bekend staat. Bovendien zijn er geruchten dat Berlijnse en Brusselse artiesten er samen een ter plaatse uitgewerkt project gaan brengen

Artistieke & culturele sector Diversiteit

Toon enkel RAB / BKO
Persbericht

Stad Brussel | Een nieuwe website voor het Street Art Parcours

Voortaan vindt u het Street Art Parcours van de Stad Brussel online op parcoursstreetart.brussels. Deze nieuwe website verzamelt een honderdtal kunstwerken rond spontane stedelijke kunst of gerealiseerd in samenwerking met het initatief. De website biedt de mogelijkheid om Street art-wandelingen uit te stippelen en te informeren over de nieuwste realisaties inzake stedelijke kunst ophet gemeentelijke grondgebied. 
Artistieke & culturele sector
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard maakt gebruik van de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz in aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur
Nieuws
Nieuws

Bronks & Montagne Magique organiseren samen "Ménage à deux"

Op 11 en 12 november 2017 bundelden twee Brusselse jeugdtheaters de krachten: gedurende het mini-festival 'Ménage à deux' presenteerden Bronks en Montagne Magique een gemeenschappelijke programmatie. Hoewel ze in het verleden al hadden samengewerkt, kozen ze deze keer voor de complete synergie op vlak van programmatie, promotie, personeelsbeheer, ... Ook taal werd uitgewisseld; de Franstalige voorstellingen werden vertoond in het Nederlandstalige Bronks, en omgekeerd. 
Samenwerking