Brussel danst in Berlijn op 3 en 4 november 2017

Op initiatief van Rachid Madrane, visit.brussels en in samenwerking met de Beursschouwburg, les Brigittines, de Hallen van Schaarbeek en het Kaaitheater zullen op 3 en 4 november meer dan twintig dansers en choreografen die in Brussel leven deelnemen aan het Radical System Festival in Berlijn.


Persbericht - visit.brussels - 06/07/2017

Brussel danst in Berlijn op 3 en 4 november 2017

Meer dan twintig Brusselse choreografen en dansers zijn op 3 en 4 november 2017 uitgenodigd in het prestigieuze Radialsystem in Berlijn. De Duitse choreografe Sasha Waltz is meter van het festival Radical System, dat de diversiteit en radicaliteit van de nieuwe generatie Brusselse moderne dansers in de kijker zal zetten.

Brussel en Berlijn al jaren verenigd via de dans

Veel choreografen en dansers verdelen hun tijd tussen Berlijn en Brussel.
"De Duitse hoofdstad was dus de ideale opvolger voor 'Indiscipline', het evenement dat in 2016 in het Parijse Palais de Tokyo met veel succes de hedendaagse kunst vierde. Door dit jaar de schijnwerpers op onze choreografen en dansers te richten, zal Brussel opnieuw kunnen schitteren." Rachid Madrane, minister voor de Promotie van Brussel bij de Federatie Wallonië-Brussel.

Radialsystem, het Berlijnse danscentrum bij uitstek, en Sasha Waltz, een sleutelfiguur voor de Duitse hedendaagse dans, kijken ernaar uit om de creaties van de jonge generatie Brusselaars te ontdekken en uitwisselingen tussen de dansers van beide steden te zien plaatsvinden.

Radical System, een festival dat de taalbarrières overstijgt

“Het project is een mooi voorbeeld hoe de twee taalgemeenschappen samen hun schouders zetten onder een gemeenschappelijk programma dat de rijkdom en diversiteit van de Brussels hedendaagse dans mee uitdraagt.” Tom Bonte, directeur van de Beursschouwburg.
Radical System Contemporary Dance from Brussels, is een initiatief van Rachid Madrane, georganiseerd door visit.brussels in samenwerking met de Beursschouwburg, les Brigittines, de Hallen van Schaarbeek en het Kaaitheater.

" Als Brussel een kruispunt van culturen wordt genoemd dan wordt er op dat kruispunt steeds
meer gedanst." Guy Gypens, directeur Kaaitheater. De Brusselse scene is een kweekvijver voor nieuw talent en experimenteren. De gemeenschappelijke noemer? De radicaliteit van de taal.
" De vrijheid om de definitie van ‘dans’ continue uit te dagen en aan te scherpen zit het DNA van het Brusselse danslandschap. Ik denk dat net dát ook meespeelt in de internationale aantrekkingskracht en uitstraling die Brussel al jaren uitoefent als dansstad. ", besluit Tom Bonte.

Het programma wordt aangekondigd in september 2017.

Het programma brengt meer dan twintig dansers en choreografen samen van tien verschillende
nationaliteiten die allemaal in Brussel wonen of werken. De grote namen uit de danswereld ruimen baan voor de jonge generatie, die in Berlijn zal laten zien dat de Brusselse scene niets aan de energie heeft ingeboet waar het sinds de jaren 80 om bekend staat. Bovendien zijn er geruchten dat Berlijnse en Brusselse artiesten er samen een ter plaatse uitgewerkt project gaan brengen

Artistieke & culturele sector Diversiteit

Toon enkel RAB / BKO
Nieuws
Nieuws

Hof van Beroep trekt concessierecht in, maar Brussels Expo zal het Koninklijk Circus toch tijdelijk uitbaten

Op basis van de klacht van concessiehouder Botanique besliste het Hof van Beroep om de uitbating van het Koninklijk Circus door Brussels Expo op te schorten tot volgend jaar. Het Hof van Beroep wees op 'partijdigheid en belangenvermenging’ bij het toekennen van de overeenkomst aan de Stad Brussel (via haar vzw Brussels Expo). In het Brusselse schepencollege dat over de concessieovereenkoms besliste, zetelden immers aankomend burgemeester Philippe Close, ex-burgemeester Yvan Mayeur, gemeenteraadslid Christian Ceux, (ontslagnemend) schepen Ans Persoons en schepen Geoffroy Coomans de Brachène - allemaal huidige of voormalige leden van Brussels Expo.Brussels Expo had het programma voor het komende seizoen echter al had uitgewerkt en ingepland voordat ze het nieuws van de opschorting kreeg. Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroepbeslistet het college van schepenen en de burgemeester om Brussels Expo het Koninklijk Circus toch tijdelijk te laten beheren, om geen verlies en schadevergoedingen op te lopen. 
Beleid Culturele infrastructuur
Revue de presse

Een petitie voor het Wiertzmuseum

Het Europese Parlement heeft via een onofficiële deal met de Federale Regie der Gebouwen het huis en de tuin van kunstenaar Antoine Wiertz voor 1 euro in erfpacht gekregen, met de voorwaarde het te restaureren. Het huis en de tuin liggen naast het Wiertz-museum en zouden wel eigendom van de Belgische Staat blijven. Naar aanleiding daarvan werd een petitie gelanceerd om deze deal tegen te gaan. De burgers achter de petitie moedigen de Belgische Staat (en het Europese parlement) aan om samen na te denken over een innovatief project voor het Wiertzmuseum, het Leopoldpark en de omliggende buurt. 
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Europa
Nieuws
Nieuws

Veranderingen bij La Concertation

La Concertation des Centres Culturels Bruxellois verandert van naam en wordt "La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise". Zo wil de organisatie nog meer haar dagelijkse werking en waarden benadrukken: openheid, nabijheid, partnerschap, uitwisseling en aanwezigheid op het terrein. Ook de nieuwe statuten van La Concertation werden goedgekeurd op de Algemene Vergadering. Organisaties die geen Centres culturels zijn, kunnen nu ook lid worden van de organisatie, terwijl dit vroeger niet het geval was. 
Artistieke & culturele sector