Brusselse Museumraad | Persbericht: Resultaten Museum Night Fever 2017

Volgens de eerste cijfers, werden de 23 deelnemende musea aan Museum Night Fever in totaal meer dan 61.000 keer bezocht in de avond en nacht van 11 maart, goed voor bijna 16.500 unieke bezoekers.


Persbericht 12/03/2017

Sold out en 16.500 bezoekers in de Brusselse musea voor de 10e editie van Museum Night Fever 

Volgens de eerste cijfers, werden de 23 deelnemende musea in totaal meer dan 61.000 keer bezocht in de avond en nacht van 11 maart, goed voor bijna 16.500 unieke bezoekers.

Tussen 19u en 1u ‘s nachts was er naar goede gewoonte opnieuw van alles te beleven en te zien in de 23 musea, en het publiek wist het veelzijdige programma (bedacht en uitgewerkt door bijna 1000 jongeren!) duidelijk te appreciëren. Enkele projecten die eruit sprongen waren:  

-      Het verrassende dierenrijk in het Museum voor Natuurwetenschappen, waar theaterschool Lassaad de dinosauriërs nieuw leven inblies, de Compagnie Artaban de bezoekers meenam op een wonderlijke wandeling langs de fabels van La Fontaine en de jongeren van Jeugdhuizen Ondersteuning Brussel een meer dan geslaagde workshop Kalligraffiti organiseerden!

-        In het art et marges museum werd alles in het werk gesteld om naar een andere wereld te ontsnappen, dankzij de ateliers van het 1soir collectief, waarin allerlei vliegmachines geconstrueerd werden, en de muzikale acts van E. Kinny, D. Tomandini, K. Danst en R. Trvth.

-        In de Botanique ging de Compania Caminante de hele avond de dialoog aan met de foto-expo van Carle De Keyzer, aan de hand van een reeks dansperformances. 

-     In de expo Just Married in het Museum voor het Kostuum en de Kant werden de bezoekers verrast door een performance van Hélène Picard waarin ze speelde met alle emoties van een aanstaande bruid.

Drie musea namen voor het allereerst deel en kenden heel veel bijval bij het publiek:

-        Bij ARGOS - Centrum voor Kunst en Media, plaatsten de artiesten van vereniging Opera Capture Club een hele avond lang de geschiedenis van dans en performance in de kijker;

-        De Boghossian Stichting (Villa Empain) werd door Destelheide en de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars onder handen genomen en voor een avond veranderd in een « Villa en Pain »;

-        In het MIMA - Millennium Iconoclast Museum of Art voegde het FTRSND collectief een extra dimensie toe aan Cultuur 2.0 en de Delta-expo. 

Alsof de 10e verjaardag nog niet feestelijk genoeg was, werd ze nog extra opgeluisterd door koninklijk bezoek. Museum Night Fever had dit jaar de eer Zijne Majesteit de Koning te mogen ontvangen, die begeleid werd door prinses Eléonore, prinsen Emmanuel en Gabriel. De koninklijke familie genoot met volle teugen van de acrobatische kunsten van Circolito en de schitterende collectie van Train World.

Alle musea kenden een zeer goede opkomst. De grote musea kregen uiteraard verhoudingsgewijs de meeste bezoekers over de vloer (BELvue Museum 9.800 personen, BOZAR 9.500 personen, experience.brussels 4.750 personen , Museum van Elsene 4.209 personen, Coudenberg 3.900 personen), maar ook kleinere musea (zoals Choco-Story 1.350 bezoekers, het Museum voor Fantastische Kunst 2.480 bezoekers, ARGOS 750 bezoekers) kenden volle museumzalen.

De afterparty, in samenwerking met het artiestencollectief MacSwell, in de zalen van Bloody Louis, trok eveneens heel veel volk. Ook hier was de artistieke toets niet ver, met live painting en videomapping naast de verschillende DJ-sets.

Het publiek was opvallend jong, met zo’n 75% van de bezoekers onder de 35 jaar.   

Dankzij de gratis pendelbussen van de MIVB konden de bezoekers zich vlot van het ene museum naar het andere verplaatsen. Ook op de bussen heerste een echte “MNF sfeer”, met performers die zorgden voor originele en onverwachte interventies. 

Belangrijk: de Museum Night Fever pass kan nog tot eind maart worden ingeruild tegen één gratis bezoek in één van de deelnemende musea (geldig voor de meeste musea, zie lijst op www.museumnightfever.be).

Artistieke & culturele sector Publiekswerking

Toon enkel RAB / BKO
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard maakt gebruik van de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz en aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdsetedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaamse Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur
Nieuws
Nieuws

Bronks & Montagne Magique organiseren samen "Ménage à deux"

Op 11 en 12 november 2017 bundelden twee Brusselse jeugdtheaters de krachten: gedurende het mini-festival 'Ménage à deux' presenteerden Bronks en Montagne Magique een gemeenschappelijke programmatie. Hoewel ze in het verleden al hadden samengewerkt, kozen ze deze keer voor de complete synergie op vlak van programmatie, promotie, personeelsbeheer, ... Ook taal werd uitgewisseld; de Franstalige voorstellingen werden vertoond in het Nederlandstalige Bronks, en omgekeerd. 
Samenwerking
Revue de presse

Nieuwe informatie over de cultuurpool Citroën

Het toekomstige museum voor moderne kunst van Brussel in de voormalige Citroëngarage aan het Ijzerplein heeft nu een naam: Kanal. Yves Golstein, verantwoordelijk van het project, wilt een instelling geworteld in de stad en de wijk. Naar eigen zeggen, wordt Kanal zeker geen bijkantoor-museum van de Centre Pompidou. Deze nieuwe naam wil een reflectie zijn van de Brusselse realiteit (door de mengeling van Nederlands en Frans) en refereert daarnaast ook naar de buurt waarin het museum zich zal vestigen. 
Culturele infrastructuur
Nieuws

Opening 'Het huis van Herman Teirlinck'

Precies 50 jaar na het overlijden van Herman Teirlinck krijgt zijn huis in Beersel, samen met een nieuwe eigenaar, ook een nieuwe culturele bestemming. Het huis wordt een residentie voor schrijvers en artiesten, en een plek voor culturele uitwisseling. Er komt een kwaliteitsvol programma van kleinschalige, literaire en culturele activiteiten en een reeks fijne publicaties. De veelzijdige visionair die Herman Teirlinck was, blijft de grote inspirator.
Artistieke & culturele sector