Brusselse Museumraad | Persbericht: Resultaten Museum Night Fever 2017

Volgens de eerste cijfers, werden de 23 deelnemende musea aan Museum Night Fever in totaal meer dan 61.000 keer bezocht in de avond en nacht van 11 maart, goed voor bijna 16.500 unieke bezoekers.


Persbericht 12/03/2017

Sold out en 16.500 bezoekers in de Brusselse musea voor de 10e editie van Museum Night Fever 

Volgens de eerste cijfers, werden de 23 deelnemende musea in totaal meer dan 61.000 keer bezocht in de avond en nacht van 11 maart, goed voor bijna 16.500 unieke bezoekers.

Tussen 19u en 1u ‘s nachts was er naar goede gewoonte opnieuw van alles te beleven en te zien in de 23 musea, en het publiek wist het veelzijdige programma (bedacht en uitgewerkt door bijna 1000 jongeren!) duidelijk te appreciëren. Enkele projecten die eruit sprongen waren:  

-      Het verrassende dierenrijk in het Museum voor Natuurwetenschappen, waar theaterschool Lassaad de dinosauriërs nieuw leven inblies, de Compagnie Artaban de bezoekers meenam op een wonderlijke wandeling langs de fabels van La Fontaine en de jongeren van Jeugdhuizen Ondersteuning Brussel een meer dan geslaagde workshop Kalligraffiti organiseerden!

-        In het art et marges museum werd alles in het werk gesteld om naar een andere wereld te ontsnappen, dankzij de ateliers van het 1soir collectief, waarin allerlei vliegmachines geconstrueerd werden, en de muzikale acts van E. Kinny, D. Tomandini, K. Danst en R. Trvth.

-        In de Botanique ging de Compania Caminante de hele avond de dialoog aan met de foto-expo van Carle De Keyzer, aan de hand van een reeks dansperformances. 

-     In de expo Just Married in het Museum voor het Kostuum en de Kant werden de bezoekers verrast door een performance van Hélène Picard waarin ze speelde met alle emoties van een aanstaande bruid.

Drie musea namen voor het allereerst deel en kenden heel veel bijval bij het publiek:

-        Bij ARGOS - Centrum voor Kunst en Media, plaatsten de artiesten van vereniging Opera Capture Club een hele avond lang de geschiedenis van dans en performance in de kijker;

-        De Boghossian Stichting (Villa Empain) werd door Destelheide en de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars onder handen genomen en voor een avond veranderd in een « Villa en Pain »;

-        In het MIMA - Millennium Iconoclast Museum of Art voegde het FTRSND collectief een extra dimensie toe aan Cultuur 2.0 en de Delta-expo. 

Alsof de 10e verjaardag nog niet feestelijk genoeg was, werd ze nog extra opgeluisterd door koninklijk bezoek. Museum Night Fever had dit jaar de eer Zijne Majesteit de Koning te mogen ontvangen, die begeleid werd door prinses Eléonore, prinsen Emmanuel en Gabriel. De koninklijke familie genoot met volle teugen van de acrobatische kunsten van Circolito en de schitterende collectie van Train World.

Alle musea kenden een zeer goede opkomst. De grote musea kregen uiteraard verhoudingsgewijs de meeste bezoekers over de vloer (BELvue Museum 9.800 personen, BOZAR 9.500 personen, experience.brussels 4.750 personen , Museum van Elsene 4.209 personen, Coudenberg 3.900 personen), maar ook kleinere musea (zoals Choco-Story 1.350 bezoekers, het Museum voor Fantastische Kunst 2.480 bezoekers, ARGOS 750 bezoekers) kenden volle museumzalen.

De afterparty, in samenwerking met het artiestencollectief MacSwell, in de zalen van Bloody Louis, trok eveneens heel veel volk. Ook hier was de artistieke toets niet ver, met live painting en videomapping naast de verschillende DJ-sets.

Het publiek was opvallend jong, met zo’n 75% van de bezoekers onder de 35 jaar.   

Dankzij de gratis pendelbussen van de MIVB konden de bezoekers zich vlot van het ene museum naar het andere verplaatsen. Ook op de bussen heerste een echte “MNF sfeer”, met performers die zorgden voor originele en onverwachte interventies. 

Belangrijk: de Museum Night Fever pass kan nog tot eind maart worden ingeruild tegen één gratis bezoek in één van de deelnemende musea (geldig voor de meeste musea, zie lijst op www.museumnightfever.be).

Artistieke & culturele sector Publiekswerking

Toon enkel RAB / BKO
Nieuws
Nieuws

Hof van Beroep trekt concessierecht in, maar Brussels Expo zal het Koninklijk Circus toch tijdelijk uitbaten

Op basis van de klacht van concessiehouder Botanique besliste het Hof van Beroep om de uitbating van het Koninklijk Circus door Brussels Expo op te schorten tot volgend jaar. Het Hof van Beroep wees op 'partijdigheid en belangenvermenging’ bij het toekennen van de overeenkomst aan de Stad Brussel (via haar vzw Brussels Expo). In het Brusselse schepencollege dat over de concessieovereenkoms besliste, zetelden immers aankomend burgemeester Philippe Close, ex-burgemeester Yvan Mayeur, gemeenteraadslid Christian Ceux, (ontslagnemend) schepen Ans Persoons en schepen Geoffroy Coomans de Brachène - allemaal huidige of voormalige leden van Brussels Expo.Brussels Expo had het programma voor het komende seizoen echter al had uitgewerkt en ingepland voordat ze het nieuws van de opschorting kreeg. Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroepbeslistet het college van schepenen en de burgemeester om Brussels Expo het Koninklijk Circus toch tijdelijk te laten beheren, om geen verlies en schadevergoedingen op te lopen. 
Beleid Culturele infrastructuur
Revue de presse

Een petitie voor het Wiertzmuseum

Het Europese Parlement heeft via een onofficiële deal met de Federale Regie der Gebouwen het huis en de tuin van kunstenaar Antoine Wiertz voor 1 euro in erfpacht gekregen, met de voorwaarde het te restaureren. Het huis en de tuin liggen naast het Wiertz-museum en zouden wel eigendom van de Belgische Staat blijven. Naar aanleiding daarvan werd een petitie gelanceerd om deze deal tegen te gaan. De burgers achter de petitie moedigen de Belgische Staat (en het Europese parlement) aan om samen na te denken over een innovatief project voor het Wiertzmuseum, het Leopoldpark en de omliggende buurt. 
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Europa
Nieuws
Nieuws

Veranderingen bij La Concertation

La Concertation des Centres Culturels Bruxellois verandert van naam en wordt "La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise". Zo wil de organisatie nog meer haar dagelijkse werking en waarden benadrukken: openheid, nabijheid, partnerschap, uitwisseling en aanwezigheid op het terrein. Ook de nieuwe statuten van La Concertation werden goedgekeurd op de Algemene Vergadering. Organisaties die geen Centres culturels zijn, kunnen nu ook lid worden van de organisatie, terwijl dit vroeger niet het geval was. 
Artistieke & culturele sector