Culturele samenwerking | Sven Gatz en Alda Greoli op visite bij MUSIC FUND

Minister van Cultuur Sven Gatz en zijn collega van de Franstalige Gemeenschap Alda Greoli hebben vandaag Music Fund bezocht. Dat is een culturele organisatie die via muziek sociale kansen creëert. Music Fund is dit jaar het uithangbord van de culturele samenwerking tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap.


Persmededeling - VG - 17/10/2017

Sven Gatz en Alda Greoli op visite bij MUSIC FUND

Minister van Cultuur Sven Gatz en zijn collega van de Franstalige Gemeenschap Alda Greoli hebben vandaag Music Fund bezocht. Dat is een culturele organisatie die via muziek sociale kansen creëert. Music Fund is dit jaar het uithangbord van de culturele samenwerking tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. Via een samenwerking over de taalgrens heen bundelt Music Fund krachten en expertise. Zo brengt de organisatie in 2017 de opleiding ‘instrumentenherstel’ uit Vlaanderen en Wallonië dichter bij elkaar en ondersteunt ze instrumentinzamelingen en artistieke projecten.  
 
Minister Gatz en Greoli trokken vandaag naar Marche-en-Famenne om de sfeer op te snuiven in de herstelateliers voor blaas -en tokkelinstrumenten. Oorspronkelijk begon Music Fund als humanitaire organisatie die muziekinstrumenten inzamelt en herstelt ten voordele van muziekscholen en muziekprojecten in conflictgebieden of ontwikkelingslanden. De inzameling van instrumenten gebeurt in zowat heel Europa. Na herstelling krijgen ze een tweede leven in Afrika, het Midden-Oosten en Centraal-Amerika.  Maar ook in eigen regio is de cultuurorganisatie actief. Zo zetten ze sociaal-artistieke muziekprojecten in de steigers in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Music Fund ontwikkelt zich als sociaal geëngageerde organisatie met kansarmen en vluchtelingen als doelgroep.
Daarnaast zorgt Music Fund voor stages in het kader van instrumentenbouw, stelt de organisatie muziekinstrumenten ter beschikking voor muziekscholen en andere socio-artistieke projecten én organiseert ze uitwisselingsprogramma’s voor studenten die graag een vervolmakingsstage ‘Hersteltechnieken’ volgen. De projectsamenwerking rond Music Fund steunt dan ook op partners als Brugge Plus, ILSA (International Lutherie School Antwerp) en IFAPME, een opleiding gitaarbouw uit Limal.
Naast Marche-en-Famenne ondersteunt ook de stad Brugge de organisatie Music Fund. Beide steden plannen een creatiefestival rond blaasinstrumenten onder de naam ‘En Avant Marche’. Dit terugkerend festival zal haar eerste editie kennen in Marche-en-Famenne, in de lente 2019 en in Brugge het jaar daarop. 
 
Minister Gatz: “Instrumenten zijn vaak zo duur dat ze voor veel mensen gewoon onbetaalbaar zijn. Music Fund zamelde de afgelopen jaren 5.000 instrumenten in en gaf ze, vaak na herstel, een tweede leven.Het is een uniek cultureel en sociaal project. Aan elk instrument is een naam verbonden, die van de schenker en die van een jongen of een meisje, in een minder kansrijke situatie, die zich wil inspannen om het instrument te leren bespelen.”
 
Minister Greoli: “Zonder muzikant én instrumentenbouwer is er geen muziek.Onze beide Gemeenschappen kennen een aantal gereputeerde opleidingen instrumentenbouw en -herstel, zowel in dag- als avondonderwijs. Het is een ambacht waar kennisuitwisseling en vervolmakingsstages een belangrijke rol spelen. Music Fund biedt studenten in eigen land en in de Derde Wereld die kans.Door instrumenten en expertise samen te brengen sluit Music Fund de cirkel. Van oude muzikant of schenker reist een gitaar, viool of blaasinstrument door de handen van een luthier naar een toekomstige muzikant.”
 
Naast het uithangbord is er natuurlijk ook de Projectoproep voor culturele uitwisselingen en samenwerkingen in het kader van het samenwerkingsakkoord. Voor culturele samenwerkingen dienden in 2018 opnieuw een 50-tal aanvragers een dossier in. De afgelopen 3 jaar zijn er zo in totaal afgerond 200 aanvragen ingediend. In totaal wilden zo’n 400 culturele organisaties in het land een samenwerking over de taalgrens opzetten. Het toont hoe breed en hoe groot de interesse om samen te werken tussen de twee Gemeenschappen leeft.

Samenwerking

Toon enkel RAB / BKO
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard maakt gebruik van de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz en aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdsetedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaamse Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur
Nieuws
Nieuws

Bronks & Montagne Magique organiseren samen "Ménage à deux"

Op 11 en 12 november 2017 bundelden twee Brusselse jeugdtheaters de krachten: gedurende het mini-festival 'Ménage à deux' presenteerden Bronks en Montagne Magique een gemeenschappelijke programmatie. Hoewel ze in het verleden al hadden samengewerkt, kozen ze deze keer voor de complete synergie op vlak van programmatie, promotie, personeelsbeheer, ... Ook taal werd uitgewisseld; de Franstalige voorstellingen werden vertoond in het Nederlandstalige Bronks, en omgekeerd. 
Samenwerking
Revue de presse

Nieuwe informatie over de cultuurpool Citroën

Het toekomstige museum voor moderne kunst van Brussel in de voormalige Citroëngarage aan het Ijzerplein heeft nu een naam: Kanal. Yves Golstein, verantwoordelijk van het project, wilt een instelling geworteld in de stad en de wijk. Naar eigen zeggen, wordt Kanal zeker geen bijkantoor-museum van de Centre Pompidou. Deze nieuwe naam wil een reflectie zijn van de Brusselse realiteit (door de mengeling van Nederlands en Frans) en refereert daarnaast ook naar de buurt waarin het museum zich zal vestigen. 
Culturele infrastructuur
Nieuws

Opening 'Het huis van Herman Teirlinck'

Precies 50 jaar na het overlijden van Herman Teirlinck krijgt zijn huis in Beersel, samen met een nieuwe eigenaar, ook een nieuwe culturele bestemming. Het huis wordt een residentie voor schrijvers en artiesten, en een plek voor culturele uitwisseling. Er komt een kwaliteitsvol programma van kleinschalige, literaire en culturele activiteiten en een reeks fijne publicaties. De veelzijdige visionair die Herman Teirlinck was, blijft de grote inspirator.
Artistieke & culturele sector