2017: hét jaar van jazz in Brussel

In 2015 richtten enkele vooraanstaande huizen een jazzplatform om zo beter het jazzaanbod van de hoofdstad in kaart te brengen. Het was duidelijk dat er veel te doen was in de Brusselse jazzscène, maar bij het oplijsten van alle events overtrof het aanbod zelfs alle verwachtingen. In 2017, 100 jaar na het verschijnen van het eerste jazzalbum, komt dit allemaal samen tot een nieuw hoogtepunt. 


Dagelijks zijn er meerdere live concerten verspreid over de stad en er zijn maar liefst een tiental grotere jazz-evenementen en festivals per jaar.  Bovendien ontstaan er in deze dynamische sector steeds nieuwe initiatieven en openen er nieuwe cafés en clubs die jazz op het programma zetten. Ook sommige hotels sprongen mee op de kar en starten met de organisatie van jazzapéro’s en concerten in hun stijlvol kader.

In 2017 lijkt of dit allemaal samenkomt tot een nieuw hoogtepunt: Flagey en AB Concerts vieren samen te werken rond de 100ste verjaardag van de eerste jazz-opname op vinyl; Unesco slaagt de handen in elkaar met visit.brussels, Flagey en een heel aantal jazzactoren om de International Jazz Day op 30 april extra in de verf te zetten; onze geliefde Toots zal op verschillende wijzen gevierd worden; the Belgian Jazz Meeting vindt dit jaar plaats in Brussel en trekt een breed internationaal publiek aan; de legendarische jazzband Aka Moon viert zijn 25-jarig bestaan en viert dat met een collector box en enkele surprise acts...

En dan zijn er de onmiskenbare vaste waarden zoals Brussels Jazz Marathon, Brussels Jazz Festival, Brosella Folk & Jazz, Jazz Station… Om nog maar te zwijgen van het aanbod in het bruisende circuit van clubs en bars.

Meer info & programmatie, hier >>>

Artistieke & culturele sector Samenwerking

Toon enkel RAB / BKO
Persbericht

Cultureel samenwerkingsakkoord Cultuur Culture | Samenwerking groeit: 160.000 euro voor 22 culturele projecten tussen Vlamingen en Franstaligen

In 2014 sloten de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap een cultureel akkoord. Onder impuls van Minister Gatz en Minister Greoli werd in een goede geest van samenwerkingsfederalisme uitvoering aan het akkoord gegeven. Het leidt ertoe dat er binnen het federale België meer overleg is over belangrijke dossiers als het kunstenaarsstatuut of cultuurcommunicatie in Brussel, en moedigen de Ministers tegelijk ook samenwerking en uitwisseling in de sector zelf aan. Voor de derde maal selecteren de Ministers uit een resem aanvragen 22 sterke culturele projecten die kennis, publiek en aanbod uitwisselen over de taalgrens.
Samenwerking
Revue de presse

Grensoverschrijdend gedrag: de culturele sector (NL en FR) reageert

Sinds de getuigenissen over Weinstein in Hollywood, de Bart De Pauw-affaire en de #MeToo-hashtag, kwam in België een groot debat op gang over grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Tijdens een parlementaire commissie rond dit thema, zei Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) dat er zeer veel verzwegen wordt en er een doofpotmentaliteit heerst. Minister Sven Gatz denkt na over een apart meldpunt voor de culturele sector. 
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling