2017: hét jaar van jazz in Brussel

In 2015 richtten enkele vooraanstaande huizen een jazzplatform om zo beter het jazzaanbod van de hoofdstad in kaart te brengen. Het was duidelijk dat er veel te doen was in de Brusselse jazzscène, maar bij het oplijsten van alle events overtrof het aanbod zelfs alle verwachtingen. In 2017, 100 jaar na het verschijnen van het eerste jazzalbum, komt dit allemaal samen tot een nieuw hoogtepunt. 


Dagelijks zijn er meerdere live concerten verspreid over de stad en er zijn maar liefst een tiental grotere jazz-evenementen en festivals per jaar.  Bovendien ontstaan er in deze dynamische sector steeds nieuwe initiatieven en openen er nieuwe cafés en clubs die jazz op het programma zetten. Ook sommige hotels sprongen mee op de kar en starten met de organisatie van jazzapéro’s en concerten in hun stijlvol kader.

In 2017 lijkt of dit allemaal samenkomt tot een nieuw hoogtepunt: Flagey en AB Concerts vieren samen te werken rond de 100ste verjaardag van de eerste jazz-opname op vinyl; Unesco slaagt de handen in elkaar met visit.brussels, Flagey en een heel aantal jazzactoren om de International Jazz Day op 30 april extra in de verf te zetten; onze geliefde Toots zal op verschillende wijzen gevierd worden; the Belgian Jazz Meeting vindt dit jaar plaats in Brussel en trekt een breed internationaal publiek aan; de legendarische jazzband Aka Moon viert zijn 25-jarig bestaan en viert dat met een collector box en enkele surprise acts...

En dan zijn er de onmiskenbare vaste waarden zoals Brussels Jazz Marathon, Brussels Jazz Festival, Brosella Folk & Jazz, Jazz Station… Om nog maar te zwijgen van het aanbod in het bruisende circuit van clubs en bars.

Meer info & programmatie, hier >>>

Artistieke & culturele sector Samenwerking

Toon enkel RAB / BKO
Persoverzicht

Radikal: Een Brusselse dansprogrammatie in Berlijn

Op initiatief van Minister Rachid Madrane, ruilde de Brusselse hedendaagse dansscène op 3 en 4 november haar thuishaven in voor Berlijn. In Radialsystem V, een oude fabriek die werd getransformeerd in een ruimte voor kunst en reflectie, vond de tentoonstelling Radical plaats. Net zoals haar voorganger "Indiscipline" in Parijs vorig jaar, kon de tentoonstelling op heel wat succes rekenen. De Standaard maakt gebruik van de gelegenheid om het statuut van dansers in de twee steden te vergelijken.  
Artistieke & culturele sector Europa Toerisme
Persoverzicht

Cultuurpool Citroën / Stichting Kanal: steun van Sven Gatz en aanloopfase

De Stichting Kanal, opgericht door het Brussels Hoofdsetedelijk Gewest om de Cultuurpool Citroën in goede banen te leiden, kondigde haar aanloopfase aan. Vanaf mei 2018 zal de Stichting een jaar lang een cultureel programma aanbieden, in samenwerking met Centre Pompidou. Daarnaast besliste Sven Gatz, Vlaamse Minister van Cultuur en Brussel, dat hij het project drie jaar lang zal steunen met een jaarlijks budget van €250.000.  
Citroën Culturele infrastructuur
Nieuws
Nieuws

Bronks & Montagne Magique organiseren samen "Ménage à deux"

Op 11 en 12 november 2017 bundelden twee Brusselse jeugdtheaters de krachten: gedurende het mini-festival 'Ménage à deux' presenteerden Bronks en Montagne Magique een gemeenschappelijke programmatie. Hoewel ze in het verleden al hadden samengewerkt, kozen ze deze keer voor de complete synergie op vlak van programmatie, promotie, personeelsbeheer, ... Ook taal werd uitgewisseld; de Franstalige voorstellingen werden vertoond in het Nederlandstalige Bronks, en omgekeerd. 
Samenwerking
Revue de presse

Nieuwe informatie over de cultuurpool Citroën

Het toekomstige museum voor moderne kunst van Brussel in de voormalige Citroëngarage aan het Ijzerplein heeft nu een naam: Kanal. Yves Golstein, verantwoordelijk van het project, wilt een instelling geworteld in de stad en de wijk. Naar eigen zeggen, wordt Kanal zeker geen bijkantoor-museum van de Centre Pompidou. Deze nieuwe naam wil een reflectie zijn van de Brusselse realiteit (door de mengeling van Nederlands en Frans) en refereert daarnaast ook naar de buurt waarin het museum zich zal vestigen. 
Culturele infrastructuur
Nieuws

Opening 'Het huis van Herman Teirlinck'

Precies 50 jaar na het overlijden van Herman Teirlinck krijgt zijn huis in Beersel, samen met een nieuwe eigenaar, ook een nieuwe culturele bestemming. Het huis wordt een residentie voor schrijvers en artiesten, en een plek voor culturele uitwisseling. Er komt een kwaliteitsvol programma van kleinschalige, literaire en culturele activiteiten en een reeks fijne publicaties. De veelzijdige visionair die Herman Teirlinck was, blijft de grote inspirator.
Artistieke & culturele sector