2017: hét jaar van jazz in Brussel

In 2015 richtten enkele vooraanstaande huizen een jazzplatform om zo beter het jazzaanbod van de hoofdstad in kaart te brengen. Het was duidelijk dat er veel te doen was in de Brusselse jazzscène, maar bij het oplijsten van alle events overtrof het aanbod zelfs alle verwachtingen. In 2017, 100 jaar na het verschijnen van het eerste jazzalbum, komt dit allemaal samen tot een nieuw hoogtepunt. 


Dagelijks zijn er meerdere live concerten verspreid over de stad en er zijn maar liefst een tiental grotere jazz-evenementen en festivals per jaar.  Bovendien ontstaan er in deze dynamische sector steeds nieuwe initiatieven en openen er nieuwe cafés en clubs die jazz op het programma zetten. Ook sommige hotels sprongen mee op de kar en starten met de organisatie van jazzapéro’s en concerten in hun stijlvol kader.

In 2017 lijkt of dit allemaal samenkomt tot een nieuw hoogtepunt: Flagey en AB Concerts vieren samen te werken rond de 100ste verjaardag van de eerste jazz-opname op vinyl; Unesco slaagt de handen in elkaar met visit.brussels, Flagey en een heel aantal jazzactoren om de International Jazz Day op 30 april extra in de verf te zetten; onze geliefde Toots zal op verschillende wijzen gevierd worden; the Belgian Jazz Meeting vindt dit jaar plaats in Brussel en trekt een breed internationaal publiek aan; de legendarische jazzband Aka Moon viert zijn 25-jarig bestaan en viert dat met een collector box en enkele surprise acts...

En dan zijn er de onmiskenbare vaste waarden zoals Brussels Jazz Marathon, Brussels Jazz Festival, Brosella Folk & Jazz, Jazz Station… Om nog maar te zwijgen van het aanbod in het bruisende circuit van clubs en bars.

Meer info & programmatie, hier >>>

Artistieke & culturele sector Samenwerking

Toon enkel RAB / BKO
Nieuws
Nieuws

Hof van Beroep trekt concessierecht in, maar Brussels Expo zal het Koninklijk Circus toch tijdelijk uitbaten

Op basis van de klacht van concessiehouder Botanique besliste het Hof van Beroep om de uitbating van het Koninklijk Circus door Brussels Expo op te schorten tot volgend jaar. Het Hof van Beroep wees op 'partijdigheid en belangenvermenging’ bij het toekennen van de overeenkomst aan de Stad Brussel (via haar vzw Brussels Expo). In het Brusselse schepencollege dat over de concessieovereenkoms besliste, zetelden immers aankomend burgemeester Philippe Close, ex-burgemeester Yvan Mayeur, gemeenteraadslid Christian Ceux, (ontslagnemend) schepen Ans Persoons en schepen Geoffroy Coomans de Brachène - allemaal huidige of voormalige leden van Brussels Expo.Brussels Expo had het programma voor het komende seizoen echter al had uitgewerkt en ingepland voordat ze het nieuws van de opschorting kreeg. Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroepbeslistet het college van schepenen en de burgemeester om Brussels Expo het Koninklijk Circus toch tijdelijk te laten beheren, om geen verlies en schadevergoedingen op te lopen. 
Beleid Culturele infrastructuur
Revue de presse

Een petitie voor het Wiertzmuseum

Het Europese Parlement heeft via een onofficiële deal met de Federale Regie der Gebouwen het huis en de tuin van kunstenaar Antoine Wiertz voor 1 euro in erfpacht gekregen, met de voorwaarde het te restaureren. Het huis en de tuin liggen naast het Wiertz-museum en zouden wel eigendom van de Belgische Staat blijven. Naar aanleiding daarvan werd een petitie gelanceerd om deze deal tegen te gaan. De burgers achter de petitie moedigen de Belgische Staat (en het Europese parlement) aan om samen na te denken over een innovatief project voor het Wiertzmuseum, het Leopoldpark en de omliggende buurt. 
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Europa
Nieuws
Nieuws

Veranderingen bij La Concertation

La Concertation des Centres Culturels Bruxellois verandert van naam en wordt "La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise". Zo wil de organisatie nog meer haar dagelijkse werking en waarden benadrukken: openheid, nabijheid, partnerschap, uitwisseling en aanwezigheid op het terrein. Ook de nieuwe statuten van La Concertation werden goedgekeurd op de Algemene Vergadering. Organisaties die geen Centres culturels zijn, kunnen nu ook lid worden van de organisatie, terwijl dit vroeger niet het geval was. 
Artistieke & culturele sector